RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FN fordømmer Nord-Korea

Foto: KIM JAE-HWAN (AFP)
Sist oppdatert:
Men Sikkerhetsrådet maktet ikke å bli enige om en bindende resolusjon.

Et enstemmig FNs Sikkerhetsråd fordømte mandag Nord-Koreas rakettoppskytning og krever at økonomiske sanksjoner og våpenembargo mot landet iverksettes, melder nyhetsbyrået Reuters.

En rekke kompromiss
Det kom aldri til noen bindende resolusjon, men derimot en uttalelse som ble utformet etter en rekke kompromiss mellom rådets fem permanente medlemmer. Formuleringen er ført i pennen av amerikanske tjenstemenn og teksten ble diskutert og deretter antatt av de permanente medlemmene samt Japan.

Dette skjer etter en ukes stillstand i forhandlingene om hvordan Nord-Korea skal håndteres.

- Hovedsaklig symbolsk
Spesielt Japan presset på for en kraftfull resolusjon om at rakettoppskytningen 5. april i realiteten dreide seg om en prøveoppskytning av en ballistisk langdistanserakett.

Kina holdt lenge fast på at Sikkerhetsrådet skulle nøye seg med et forsiktig uttalelse, men omsider kom det altså til enighet om å fordømme Nord-Koreas brudd på resolusjon 1718, samt en oppfordring til FNs sanksjonskomité om å iverksette de økonomisake sanksjoner og den våpenembargo som et brudd på resolusjon 1718 åpner for.

Analytikere vurderer FN-uttalelsen som hovedsaklig symbolsk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere