RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FN håper på historisk møte

Foto: NYEIN CHAN NAING (EPA)
Sist oppdatert:
Ban Ki-moon kan bli den første FN-generalsekretæren som får besøke Aung San Suu Kiy.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ankom Burma fredag hvor han skal blant annet holde samtaler med leder for militærjuntaen, Than Shwe, i et forsøk på å få løselatt nærmere 2000 politiske fanger i Burma, deriblant Aung San Suu Kyi. Samtalene holdes i Naypyidaw, som er juntaens hovedstad.

– I møtene vil jeg overbringe nøyaktig hva det internasjonale samfunnet forventer og ønsker når det gjelder forventede endringer i Myanmar (Burma), sa han til journalister i Singapore like før avreise til Burma, melder BBC.

Blir ikke løslatt
– De (militærjuntaen) anerkjenner ikke engang fangene som politiske fanger, de blir omtalt som kriminelle, så de blir ikke løslatt som en følge av Ban Ki-moons ønske, sier stedfortredende redaktør Khin Maung i Democratic Voice of Burma, som holder til på St. Hanshaugen i Oslo, til Nettavisen.

Maung har heller ingen tro på at Aung San Suu Kyi vil bli løslatt som følge av press fra FN.

– Når alt kommer til alt så har juntaen allerede besluttet at hun skal få fengselsstraff. Hun vil dømmes til å sone i fengsel i tre til fem år. Men det andre alternativet er å plassere henne tilbake i husarrest, noe de vil vurdere ut fra internasjonale reaksjoner, sier han.

Det er ennå uklart om Ban Ki-moon vil få anledningen til å treffe Suu Kiy. Han blir i så fall den første FN-generalsekretæren som får gjort det.

– Ingen vet om han vil få muligheten til å besøke henne og ingen kan forutse utfallet av Ban Ki-moons forespørsel. Alt er opp til militærjuntaen å avgjøre, sier Maung.

Brutt betingelsene for husarrest
Aung San Suu Kyi har tilbrakt mesteparten av de to siste tiårene i husarrest. Nå står hun tiltalt for å ha brutt betingelsene for husarresten, som i prinsippet var ferdigsonet i slutten av mai.

Foranledningen var at Suu Kiy lot en amerikaner tilbringe to døgn i huset hennes i mai måned. Amerikaneren hadde tatt seg til huset på eget initiativ ved å svømme over en elv.

Rettssaken mot Suu Kiy har skapt enorme reaksjoner i verdenssamfunnet, og saken ble denne uken utsatt i ytterligere en uke i forbindelse med FN-besøket til landet. Hun risikerer fem års fengselsstraff i det beryktede Insein-fengselet utenfor Rangoon dersom hun blir funnet skyldig.

Mye tyder på at rettssaken mot Suu Kyi er et rent maktspill fra juntaens side som ønsker å holde Suu Kyi bak lås og slå under valget i 2010.

Plassert i husarrest i 1990
Suu Kyi ble satt i husarrest etter at hun og partiet National League for Democracy vant valget i 1990. Militærjuntaen har avvist seieren og sitter fortsatt ved makten i Myanmar – tidligere kalt Burma. Neste års valg blir ansett som et spill for galleriet hvor juntaen håper å få nok stemmer, slik at de med en viss legitimitet kan bli sittende ved makten.

Hun fikk tildelt Nobels fredspris i 1991 og er den eneste nålevende fredsprisvinneren som ikke fikk møte opp personlig under prisutdelingen i Oslo rådhus.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere