RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: LIONEL HEALING (AFP)

FN har feilet

Sist oppdatert:
Ulovlig gullhandel finansierer opprørerne, like foran nesen på FN.

Den ti år lange FN-operasjonen i Kongo har feilet. Det sier den fredsbevarende organisasjonen selv.

Like for nesen på FNs fredsbevarende operasjon (MONUC), som står sammen med den kongolesiske hæren i Øst-Kongo, har rwandiske hutumilitser bygd seg opp, både våpenmessig og i antall, melder BBC.

- Funnene er oppsiktsvekkende, sier Kongo-ekspert Jason Stearns til BBC.

Fortsetter som før
FN har ikke klart å hindre den ulovlige handelen med mineraler, som fullstendig mangler gjennomsiktighet, og som genererer millioner av kroner hvert år.

- Dette tillater at mange aktørene kan fortsette å handle med tinn og gull fra områder kontrollert av opprørere og dermed finansierer dem, sier Stearns, og sier handleren også involverer flere av gullhandlerne i landet og nabolandene Burundi og Rwanda - og flere høyerestående offentlige tjenestefolk.

Fra Rwanda
Militsen, kjent som FDLR (Democratic Forces for the Liberation of Rwanda) har bygd opp et globalt finansieringsnettverk, som strekker seg til land i Europa og USA. I tillegg har flere av opprørslederne, mange som sto bak nedslaktingen i hjemlandet Rwanda på 90-tallet, støtte fra den eldre garde i den kongolesiske hæren - som er ment å bekjempe militsene.

FN sliter også med at flere av tutsiene som er medlem av den regulære hæren, også driver paralelt som milits. Under kommandant Bosco Ntanganda har hans menn voldtatt og plyndret innenfor den militære operasjonen.

Han er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen for å ha tvunget barnesoldater inn i sine rekker i årene 2001-2003. Han meldte seg inn i hæren tidligere i år.

Rapporten, som er skrevet av en ekspertgruppe med mandat fra FN, viser også at FNs tilstedeværelse slik har vært med å forverre den humanitære krisen.

Operasjonen ble satt i gang i 1999.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere