*Nettavisen* Nyheter.

FN-helikoptre skjøt raketter mot opprørere i Kongo

Foto: JAMES AKENA

FNs fredsbevarende styrke i Kongo har skutt raketter fra kamphelikoptre mot opprørere som rykker fram mot byen Goma.

19.11.12 12:31

Også helikoptrenes kanoner ble brukt mot medlemmene av geriljagruppen M23 søndag, opplyser en FN-talsmann i New York.

Sammen med Kongos egne regjeringsstyrker forsøker FN-soldatene å forsvare Goma, hovedstaden i provinsen Nord-Kivu i den østlige delen av landet. Flere tusen sivile har flyktet fra byen som følge av kampene.

Også lastebiler fulle av regjeringssoldater har forlatt området, ifølge øyenvitner.

– Mange soldater og lokale tjenestemenn har dratt. Byen er rolig, det er ingen bevegelser her, sier en FN-kilde til nyhetsbyrået AFP.

Til tross for at FN-styrkene satte inn kamphelikoptre, fortsatte opprørerne å rykke fram søndag. Kampene raste fem kilometer fra flyplassen ved Goma, ifølge regjeringshæren.

Truet FN
Tidligere på dagen truet M23 med at de «ville svare» hvis FN-styrken MONUSCO hjalp regjeringssoldatene.

Angrepshelikoptre fra FN ble også lørdag satt inn mot opprørerne, samtidig som Sikkerhetsrådet krevde stopp i all utenlandsk finansiering av geriljaen i det mineralrike området.

FN-styrkene prøvde å hindre M23-opprørerne i å innta byen Kibumba, 25 kilometer nord for Goma, men uten å lykkes.

Hva som er M23s endelige mål, er uklart. Mens én av opprørernes talsmenn sier de er i ferd med å erobre Goma, hevder en annen at de ikke kommer til å rykke inn i selve byen.

Anklager Rwanda
Regjeringen i Kongo beskylder nabolandet Rwanda for å støtte M23, og FNs generalsekretær Ban Ki-moon har bedt Rwandas president Paul Kagame om å bruke sin innflytelse til å stanse geriljaen.

Tusener av flyktninger har søkt seg over grensa til Rwanda de siste dagene for å komme seg unna kampene i Kongo. De kommer i tillegg til mange tusen som allerede er på flukt.

Til sammen har over trekvart million mennesker har flyktet fra sine hjem etter at M23 begynte sitt opprør i den østlige delen av Kongo i april.

– Panikken brer seg
Kongos regjeringsstyrker sier de kjemper for å unngå et blodbad i Goma, hvor det bor i underkant av 400.000 mennesker.

En lokal drosjesjåfør forteller til nyhetsbyrået AFP at panikken er i ferd med å bre seg i byen. – Det virker som opprørerne driver soldatene våre tilbake, sier mannen som bare oppgir fornavnet Gabriel.

M23 ble grunnlagt tidligere i år av tidligere opprørere som var integrert i hæren, men som nå beskylder regjeringen for ikke å respektere sin del av avtalen.

Gruppa har forbindelse til Bosco Ntaganda, en kongolesisk opprørsleder som er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for krigsforbrytelser. (©NTB)

Fakta om opprørsgruppen M23 i Kongo

  • M23 har sin opprinnelse i den tidligere tutsi-militsen til den brutale krigsherren Laurent Nkunda.
  • Militsen fra Rwanda ble integrert i Kongos regjeringshær som følge av en fredsavtale etter kamper om Nord-Kivus største by Goma i 2009.
  • M23 skal nå være ledet av en annen beryktet general, Bosco Ntaganda. Han er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) blant annet for rekruttering av barnesoldater.
  • Hans gamle kompanjong Thomas Lubanga er dømt til 14 års fengsel for samme type krigsforbrytelser.
  • FN beskylder Rwanda for å støtte tutsisoldatene i M23.

(Kilde: NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.