FN: IS ansvarlig for seksuell vold uten sidestykke

Unge kvinner kles nakne, stilles ut på markeder og selges som sexslaver. Den seksuelle volden er blitt en del av den såkalte Islamske statens ideologi og strategi, sier FNs spesialutsending.

25.05.15 09:51

– Dette er en fiende som savner motstykke. Jeg tror ikke det internasjonale samfunnet innser hvor stor problemet er, sier Zainab Hawa Bangura, som nylig har vært på reise i Irak og Syria.

Hun beskriver hvordan jenter kles nakne på slavemarkeder, der de katalogiseres og selges som sexslaver eller deles ut til IS-ledere, hvordan systematiske voldtekter, prostitusjon, tvangsaborter og trafficking er blitt en del av gruppas strategi og økonomi.

En 21 år gammel kvinne fortalte Bangura at hun ble solgt 22 ganger, til forskjellige menn, og at hun hver gang ble tvunget til å gjennomgå en operasjon for å «gjenopprette uskylden».

Zainab Hawa Bangura har i tre år hatt i oppdrag for FN å bekjempe seksuell vold i væpnede konflikter, et oppdrag hun overtok fra Margot Wallström i 2012. Men de vitnebyrdene hun fikk høre fra kvinner som har flyktet i Irak og Syria, representerte selv for henne noe helt nytt. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag