*Nettavisen* Nyheter.

FN: Israels bosetninger krenker folkeretten

Genève (NTB-Reuters): Israel krenker folkeretten med sine bosetninger og må straks fjerne alle jødiske bosettere fra palestinsk jord, heter det i en ny FN-rapport.

«Israel må, i overensstemmelse med Genève-konvensjonens artikkel 49, uten betingelser stanse all bosetningsvirksomhet og straks innlede en prosess for å trekke alle bosettere fra de okkuperte palestinske områdene», heter det i en rapport som er laget av den franske dommeren Christine Chanet.

Ifølge rapporten er det et klart brudd på folkeretten å overføre sivil befolkning til okkuperte områder. Slik bosetting av sivile på andre staters territorium kan være en krigsforbrytelse som faller under Den internasjonale straffedomstolens jurisdiksjon.

Palestinerne anklaget i et brev til FN i desember Israel for å begå nye krigsforbrytelser ved å utvide de jødiske bosetningene på deres territorium. Anklagen ble fremmet etter at Palestina fikk status som observatørstat i FN.

Israel har ikke villet samarbeide med granskingen av bosetningene på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem som ble igangsatt i mars i fjor av FNs menneskerettighetsråd.

Israel sier at rådet i utgangspunktet er partisk mot Israel, og landet forsvarer bosetningene ved å vise til angivelige historiske og bibelske rettigheter på Vestbredden. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.