RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FN: Over 1 million syrere har flyktet til Libanon

Over 1 million syrere har flyktet over grensen til Libanon. Denne lille gutten har kommet fra den syriske byen Flita til Arsal på libanesisk side av grensen.
Over 1 million syrere har flyktet over grensen til Libanon. Denne lille gutten har kommet fra den syriske byen Flita til Arsal på libanesisk side av grensen. Foto: Hassan Abdallah (Reuters/NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- En fryktelig milepæl, sier FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) om at antall syriske flyktninger i Libanon nå har passert 1 million.

Det lille landet med bare 4,5 millioner innbyggere bærer den tyngste flyktningbyrden som følge av krigen i Syria. Samtidig gjør andre land altfor lite for å hjelpe, ifølge UNHCR

Libanon er det land i verden som i nyere historie har høyest konsentrasjon av flyktninger per innbygger, og landets egne ressurser er nå strukket til bristepunktet. Det gjelder ikke minst skole- og helsevesen, men også strømnett, vann og avløp.

- Tilstrømningen av 1 million flyktninger vil være massiv i ethvert land. For Libanon, et lite land som er plaget av interne problemer, er virkningen overveldende, sier høykommissær António Guterres.

Etterlyser hjelp
Ifølge Guterres er hjelpen som Libanon får for å takle krisen, helt utilstrekkelig.

- En fryktelig milepæl, sier FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) António Guterres.

- Den er totalt ute av proporsjoner i forhold til hva som trengs, sier han.

FN har bedt giverland om 10 milliarder kroner for å avhjelpe krisen, men responsen så langt er kun på 13-14 prosent.

Dette til tross for at behovet for hjelp øker raskt. Halvparten av flyktningene er dessuten barn, hvorav 400.000 er i skolealder. Det er mer enn antall libanesiske elever i offentlige skoler.

000 syriske barn er tatt inn i libanesisk skolevesen, men nå er det knapt plass til flere. De fleste syriske barna går ikke på skole i det hele tatt. I stedet tar mange småjobber i et forsøk på å skaffe familien sin penger.

I forrige uke påpekte UNHCRs utsending i Libanon at landet kan bryte helt sammen hvis det ikke får mer hjelp utenfra.

- Dersom ikke dette landet får støtte, kan det bryte helt sammen og utsikten til at Syria-konflikten skal spre seg, er mye mer sannsynlig, sa Ninette Kelley. Millioner på flukt Borgerkrigen i Syria er nå inne i sitt fjerde år. Onsdag meldte en syrisk eksilorganisasjon at krigen har kostet over 150.000 mennesker livet.

Mange på flukt
2,5 millioner syrere har flyktet fra landet, mens 6,5 millioner mennesker er på flukt i eget land, ifølge FN. Nesten 600.000 har søkt tilflukt i Jordan og rundt 670.000 i Tyrkia.

Ingen har imidlertid tatt imot så mange som Libanon, som selv har en blodig forhistorie med en 15 år lang borgerkrig fra 1975 til 1990.

Forholdet mellom Libanons sjiamuslimer, sunnimuslimer, drusere og kristne er anspent fra før, og Hizbollah-militsens støtte til Assad-regimet i nabolandet har alt ført til terroraksjoner rettet mot sjiamuslimske mål i Libanon.

Libanons utenriksminister Gebran Bassil hevdet i forrige uke at flyktningstrømmen nå «truer Libanons eksistens». (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere