– Antallet mennesker som er tvunget til å flykte fra konflikt, vold, brudd på menneskerettigheter og forfølgelse, har nå passert den svimlende milepælen på 100 millioner for første gang, drevet av krigen i Ukraina og andre dødelige konflikter, heter det i en uttalelse fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Nyhetsstudio: Siste nytt om krigen i Ukraina

Antallet mennesker som er tvangsfordrevet, steg mot slutten av 2021 til 90 millioner, utløst av vold i Etiopia, Burkina Faso, Myanmar, Nigeria, Afghanistan og Kongo.

Russlands invasjon i Ukraina 24. februar har sendt over 8 millioner mennesker på flukt internt i Ukraina, samt 6 millioner ukrainere på flukt til utlandet, ifølge FNs tall.

Underliggende årsaker

– Dette må fungere som en vekkerklokke for å løse og hindre ødeleggende konflikter, gjøre slutt på forfølgelse, og løse de underliggende årsakene som tvinger uskyldige mennesker til å flykte fra hjemmene sine, sier UNHCR-sjef Filippo Grandi.

De 100 millioner menneskene som FN oppgir, omfatter flyktninger, asylsøkere samt 50 millioner mennesker som er drevet på flukt innenfor landegrensene i sine egne land.

Humanitær hjelp er ingen løsning

Grandi kaller verdenssamfunnets hjelp til folk som flykter fra Ukraina overveldende positiv, og sier at verden trenger en tilsvarende mobilisering som omfatter alle kriser i hele verden.

– Men til syvende og sist er humanitær hjelp bare en lindring, ikke noen løsning, sier Grandi.

– For å snu denne trenden, er fred og stabilitet det eneste svaret, slik at uskyldige folk ikke må velge mellom akutt fare hjemme eller en farefull flukt og et liv i eksil, sier han.

(©NTB)