Gå til sidens hovedinnhold

FN raser mot Eide-kritikk

FN i Afghanistan avviser at Kai Eide bør gå av som spesialutsending.

- Disse anklagene har blitt svart på før og avvist som feilaktige og misledende. De holder helt enkelt ikke mål, sier FN-talsmann Aleem Siddique i Afghanistan, melder VG.

Les: Afghanistan-rapport krever Eides avgang

Uttalelsen kommer etter at en fersk rapport om Afghanistan anbefaler at FNs norske spesialutsending, Kai Eide, bør gå av.

Omstridt
Det er den uavhengige og anerkjente organisasjonen International Crisis Group som har utarbeidet rapporten, som ble lagt fram i Kabul onsdag. Rapporten tar for seg det omstridte presidentvalget og etterspillet i høst og hvilke følger det har fått for den demokratiske utviklingen i Afghanistan.

President Hamid Karzai vant første runde av valget, der det ble påvist omfattende juks, mens andre runde ble avlyst da utfordreren Abdullah Abdullah trakk seg.

Kampen mot korrupsjon
Rapporten viser til Karzai og det internasjonale samfunnets stilling i landet er betydelig svekket som følge av uregelmessighetene.

- At Karzai beholdt makten under slike omstendigheter, har styrket inntrykket av at verdenssamfunnet ikke har interesse av, eller er ute av stand til, å ta et oppgjør med korrupsjonen, sier senioranalytiker Candace Rondeaux i International Crisis Group.

- Dette har gitt Taliban en stor seier på PR-fronten, legger hun til.

Fikk sparken
Det er ikke første gang det stormer rundt Eides innsats i Afghanistan.

Tidligere i høst fikk Eides stedfortreder Peter Galbraith sparken etter å ha kommet med sterk kritikk av nordmannens forhold til president Karzai, og hevdet at Eide motarbeidet FN-systemet.

Les: - Kai Eide er Karzais mann

Les: Kai Eides stedfortreder fikk sparken

Et av tiltakene International Crisis Group foreslår for å gjenvinne befolkningens tillit, er at FNs spesialutsending Kai Eide går av. Rapporten slår fast at tilliten til nordmannen er tynnslitt både i hans egen stab og i den afghanske befolkningen.

Reklame

NÅ: Sjekk de utrolige tilbudene på Spring Friday

Kommentarer til denne saken