FN sender menneskerettsekspert til Krim

New York (NTB-Reuters-FNB): FNs visegeneralsekretær for menneskerettigheter, Ivan Simonovic, skal i nær framtid besøke både Øst- og Vest-Ukraina, inkludert Krim, til tross for at flere utenlandske utsendinger de siste dagene er blitt truet til å forlate Krim.

07.03.14 12:18

FN kunngjør besøket kort etter at en annen FN-utsending, Robert Serry, måtte reise fra Krim etter at en fiendtlig mobb med væpnede menn jaget ham inn i en kafé og deretter tvang ham til flyplassen for å ta første fly ut.

FNs visegeneralsekretær Jan Eliasson sa torsdag at Simonovic alt er i Ukraina for å evaluere menneskerettighetssituasjonen.,

Også kommissæren for minoriteter i OSSE, Astrid Thors, har måttet avslutte et besøk i Krim etter bare ett døgn, mens en delegasjon militærobservatører fra OSSE ble stanset av væpnede menn mens de var på vei med bil fra Odessa til Krim.

– Sikkerhetsmyndighetene ba oss reise. Det var åpenbart at det internasjonale nærværet ikke var riktig velkomment. Det gjaldt både oss, FN-utsendinger og journalister, sa Thors under en mellomlanding i Wien torsdag.

Hun fortalte at flere ganger samlet sinte menneskemengder seg utenfor hotellet hennes for å protestere mot det utenlandske nærværet, og at politi som skulle ha beskyttet observatørene, glimret med sitt fravær.

FN opplyser at det har vært anklager om brudd på menneskerettighetene fra begge sider. Den nye regjeringen sier den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj var ansvarlig for at over 80 mennesker ble drept i Kiev, mens Russland og russiskvennlige myndigheter på Krim anklager opposisjonen for trusler og trakassering av russisktalende mennesker.

Vestlige land og myndighetene i Kiev sier at disse siste anklagene synes å være grunnløse.

Da Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin ble spurt om de væpnede mennene som presset Serry til å reise, var russiske, svarte han at han ikke visste.

Men med referanse til Eliassons beskrivelse av mennene som en blandet gruppe med forskjellige klær, noen væpnet og noen ubevæpnet, sa han at det ikke hørtes ut som russiske soldater. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.