Gå til sidens hovedinnhold

FN sier fredskonferanse for Syria blir i slutten av januar

FN opplyser at den lenge planlagte fredskonferansen for Syria vil begynne 22. januar. Det er ikke klart om Iran blir invitert til å delta i samtalene.

Representanter for den syriske opposisjonen og Syrias regjering vil i så fall møtes for første gang i den snart tre år lange borgerkrigen. Møtet skal holdes i Genève.

Ett av de viktigste stridsspørsmålene har vært om Iran, som støtter president Bashar al-Assads regime, skal inviteres til konferansen. USA har vært mot, mens Russland har vært for.

Usikkert om Iran
FNs Syria-forhandler Lakhdar Brahimi kunne mandag ikke si hvem som blir invitert til fredskonferansen.

- Vi diskuterer fortsatt den endelige listen med deltakere, sa han.

USA krever at Iran må støtte et syrisk overgangsstyre med vide fullmakter hvis de vil delta under samtalene i Genève.

- Det er ingen tvil om at opprettelsen av en overgangsregjering vil være det viktigste elementet man må komme til enighet om under konferansen, sa Brahimi.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa da han kunngjorde nyheten at konferansen vil være «et oppdrag med håp».

Blodig borgerkrig
Over 100.000 mennesker er drept siden krigen brøt ut. At fredssamtalene skal starte i januar, ble klart samtidig som Brahimi møtte høytstående tjenestemenn fra Russland og USA mandag.

- Syria-samtalene 22. januar er den beste muligheten vi har til å danne et overgangsstyre, sa USAs utenriksminister John Kerry om fredskonferansen.

Samtidig understreket han at det er mange hindre på veien mot en avslutning for den blodige borgerkrigen.

Brahimi har jobbet med å føre partene sammen siden mai, og han håpet lenge at fredskonferansen kunne finne sted i desember. Han skal møte russiske og amerikanske utsendinger igjen 20. desember.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken