FN skal etterforske Gaza-bording

Foto: HO (Afp)

Gruppe utnevnt for å etterforske Israels bording av nødhjelpsskipene.

24.07.10 18:17

Israelske spesialstyrker bordet en konvoi bestående av seks sivile skip i internasjonalt farvann i Middelhavet den 31. mai 2010. Skipene var på vei mot Gaza med nødhjelp, og ni tyrkiske statsborgere på det største skipet ble drept i angrepet.

FN-gruppen, som skal samle inn alle fakta om angrepet, består av tre uavhengige eksperter fra Storbritannia, Trinidad og Tobago og Malaysia, melder NRK.

Allerede i juni vedtok FNs menneskerettighetsråd å etterforske hendelsen for å se nærmere på det FN-organet kaller brudd på internasjonale regler.

Skip til Tyrkia

I alt tre av skipene med nødhjelp, ble beslaglagt av Israel etter aksjonen. Nå skal de sendes tilbake til opprinnelseslandet Tyrkia, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Det var den tyrkiske utenriksministeren Ahmet Davutoglu som fredag opplyste at skipene vil være tilbake i løpet av noen dager. Ifølge Davutoglu har Israel informert den tyrkiske ambassaden i Tel Aviv om beslutningen, etter at saken har vært oppe i et ministermøte.

Angrepet og det dødelige utfallet har utløst en dyp krise mellom Israel og Tyrkia.

- Det er visse tiltak som Israel er ventet å ta, og dette er ett dem, sa utenriksministeren da nyheten ble kjent under et besøk i Vietnam.

Venter på unnskyldning

Tyrkia har bedt Israel komme med en unnskyldning, gi en kompensasjon til slektninger av de drepte og løfte blokaden av Gazastripen, som er kontrollert av den radikale gruppen Hamas.

Det tyrkiske skipet «Mavi Marmara», der ni mennesker ble drept, har siden 31. mai ligget ved en marinebase i byen Haifa, mens de andre skipene ble liggende i havnebyen Ashdod, sør i Israel.

Nå vil skipene bli transportert hjem av taubåter, og trukket inn til den tyrkiske havnen i Mersin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.