*Nettavisen* Nyheter.

FN: Sør-Sudan har fortsatt 2.000 barnesoldater

Juba (NTB-AFP): FN ber Sør-Sudan om å innfri løftet om å avskaffe bruken av barnesoldater. Omkring 2.000 barn tjenestegjør i den sørsudanske hæren.

For første gang siden Sør-Sudan ble uavhengig gjentok den tidligere opprørshæren SPLA denne uken løftet om å la barna forlate hæren.

SPLA ble i 2003 satt på FNs dystre liste over styrker som bruker barnesoldater. Da kjempet den daværende geriljaen mot regjeringen i Khartoum i Sudans blodige borgerkrig fra 1983 til 2005.

- Det er svært viktig at vi dimitterer dem så snart som mulig, og nå som SPLA er en nasjonal hær, er det blitt ekstremt viktig, sier Radhika Coomaraswamy, FNs spesialutsending for barn og væpnet konflikt.

Hun advarte om at sanksjoner kan ventes om Sør-Sudan ikke innfrir løftet. Coomaraswamy sa på den andre siden at den unge nasjonen har gjort framskritt, blant annet ved å demobilisere rundt 3.000 barn siden borgerkrigen endte for sju år siden.

Det er anslått at Sør-Sudans hær etter uavhengigheten har mellom 100.000 og 150.000 soldater. FN definerer en barnesoldat som enhver soldat yngre enn 18 år. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.