FN starter tilbaketrekning fra Kongo

New York (NTB-Reuters): FN innleder trolig tilbaketrekningen av den fredsbevarende styrken i Kongo alt i juni, men understreker at det vil ta tid.

Det opplyser lederen for FNs fredsbevarende operasjoner, Alain Le Roy, som fredag orienterte Sikkerhetsrådet om situasjonen i sentralafrikanske landet.

MONUC-styrken er i dag FNs største fredsbevarende operasjon og har vært stasjonert i Kongo siden 1999.

Styrken teller nærmere 20.000 soldater, men kongolesiske myndigheter har nå bedt FN om å begynne nedtrappingen.

- Det har kommet en klar forespørsel fra regjeringen og presidenten i Kinshasa om at vi skal starte tilbaketrekningen rundt juni, i forbindelse med at det da er 50 år siden at Kongo ble uavhengig, sier Alain Le Roy.

Krigen i Kongo kostet i årene 1998 til 2003 anslagsvis 5,4 millioner mennesker livet, og en rekke opprørsgrupper kjemper fortsatt om makt og mineraler øst i landet.

FN akter i første omgang kun å trekke ut soldater som er stasjonert i det relativt rolige vestlige Kongo, og Le Roy understreker at det tidligst kan bli snakk om å begynne tilbaketrekning fra øst i juni 2011.

- I øst vil det ta mye lengre tid før vi kan tenke på å trekke våre militære styrker ut, sier han.

- Det vil ta mye mer tid før de kritiske oppgavene er løst, legger han til.

FN anslår at det nå dør rundt 1.500 mennesker daglig i det østlige Kongo, de aller fleste som følge av sykdom og mangel på rent drikkevann. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.