Gå til sidens hovedinnhold

FN støtter våpenhvile på Gaza

14 medlemsland stemte for. Kun USA avsto fra å stemme.

New York (NTB-AFP-Reuters): I resolusjonen blir det fremsatt krav om en umiddelbar våpenhvile på Gazastripen, deretter en israelsk tilbaketrekning fra området. USA stilte seg imidlertid ikke helhjertet bak resolusjonen og avsto derfor fra å stemme.

De 14 andre medlemslandene i Sikkerhetsrådet stemte for resolusjonen som krever en umiddelbar stans i krigshandlingene på Gazastripen og deretter full israelsk tilbaketrekning fra området.

Det ble enighet om et resolusjonsforslag torsdag ettermiddag, men det var lenge usikkert om en avstemning ville bli gjennomført samme dag ettersom flere vestlige land uttrykte ønske om å vente til fredag.

USA avventer mekling
USA var det eneste landet som ikke stemte for resolusjonen, men gikk likevel langt i å stille seg bak den.

- Årsaken til at vi avsto fra å stemme er at vi ønsker å se utfallet av meklingsforsøkene til Egypts president Hosni Mubarak, forklarte utenriksminister Condoleezza Rice etter avstemningen.

Mubarak har samlet representanter for Israel, Hamas og den palestinske selvstyremyndigheten til samtaler i Kairo. Hvordan samtalene går, er foreløpig uklart.

Rice sa at USA i utgangspunktet støtter opp om innholdet i resolusjonen, men gikk deretter lengre enn resolusjonen i å legge skylden for konflikten på Hamas.

Håp om fredsavtale
Enkelte analytikere påpeker imidlertid at selv om USA uttrykker støtte til resolusjonen, så vil Israel trolig legge mindre vekt på den i og med at landets nærmeste allierte avsto fra å stemme.

I tillegg til våpenhvile og påfølgende israelsk retrett, blir det i resolusjonen også fremsatt krav om full og uhindret distribusjon av humanitær hjelp på Gazastripen, inkludert mat, drivstoff og medisiner.

Behovet for å stanse våpentilførselen til Gazastripen blir også understreket, samtidig som det uttrykkes håp om at en våpenhvile kan føre til reelle fredsforhandlinger og en endelig tostatsløsning.

Ønsket ikke resolusjon
Utenriksministrene fra Frankrike, Storbritannia og USA har de fire siste dagene vært i forhandlinger med utenriksministrene fra flere arabiske land og lederen i Den arabiske liga om hvordan rådet skal gripe saken an.

De vestlige landene ønsket i utgangspunktet en uttalelse om konflikten, som ikke veier like tungt som en resolusjon, noe de arabiske landene arbeidet for.

Tidligere torsdag la Frankrike, Storbritannia og USA fram et utkast til FN-resolusjon om Gazastripen for de arabiske landene. Utkastet var en revidert versjon av et forslag som de arabiske landene først la fram. (©NTB)

Kommentarer til denne saken