*Nettavisen* Nyheter.

FN: Syria bak de fleste menneskerettsbruddene

Genève (NTB-AFP-Reuters): De syriske militære og sikkerhetsstyrkene er ansvarlig for de fleste bruddene på menneskerettighetene i landet, sier FN-etterforskere i en ny rapport. Men også opposisjonen står bak grove brudd.

«De fleste av de alvorlige bruddene på menneskerettighetene som er dokumentert i denne rapporten, ble begått av hæren og sikkerhetsstyrkene,» står det å lese i rapporten til FNs menneskerettighetsråd.

Men også de væpnede opprørerne har mange grove brudd på samvittigheten, blant dem likvideringer, bortføringer og tortur av bortførte soldater, heter det. Opprørerne har bortført soldater for å bytte dem mot fanger i fengslene.

Blant bruddene som er begått av regimet, er bombardering av boligområder og likvideringer, ofte utført som ledd i operasjoner mot områder der opposisjonen står sterkt.

Panelet, som ble oppnevnt av Menneskerettighetsrådet i fjor og er ledet av den brasilianske eksperten Paulo Pinheiro, har gjennomført 214 intervjuer siden mars, men har ikke fått lov å reise til Syria.

I rapporten heter det at det er et klart mønster av blokader av landsbyer og nabolag for å få tak i etterlyste mennesker og deres familier. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.