*Nettavisen* Nyheter.

FN: Syria er i full borgerkrig

Foto: - (Afp)

- Syriske myndigheter forsøker nå å gjenerobre store områder fra opposisjonen.

12.06.12 21:31

New York (NTB-Reuters): Den 15 måneder lange konflikten i Syria kan nå betegnes som full borgerkrig, ifølge FNs sjef for fredsbevarende operasjoner, Hervé Ladsous.

Den syriske regjeringen forsøker nå å gjenerobre store områder som opposisjonen har tatt kontroll over, opplyste Ladsous i et intervju med Reuters tirsdag.

- Det er klart at det som skjer, er at den syriske regjeringen mistet noen store biter av sitt territorium i flere byer til opposisjonen, og nå ønsker den å ta tilbake kontrollen over disse områdene, sier han.

Frykter våpenhandel

Samtidig kommer det urolige meldinger fra Washington. USAs utenriksminister Hillary Clinton frykter at Russland skal sende Syria kamphelikoptre. I en tale hos ei tankesmie tirsdag sa Clinton også at hun mener at russiske påstander om at våpensalg til Syria ikke har noe med konflikten å gjøre, rett og slett ikke er sanne.

- Vi har flere ganger tatt det opp med russerne om deres fortsatte våpensalg til Syria. De har fra tid til annen sagt at det kan vi ta med ro, siden alt de selger, ikke har noe med konflikten å gjøre. Det er simpelthen ikke sant, sa hun.

- Vi er også bekymret for den siste informasjonen vi har fått om at det er kamphelikoptre på vei fra Russland til Syria. Det ville betyr en ganske dramatisk opptrapping, sa hun videre.

Et bilde fra Shaam News Network som viser røyk etter bombing av byen Homs 8. juni.
Et bilde fra Shaam News Network som viser røyk etter bombing av byen Homs 8. juni.

FN-observatører beskutt

FN-observatører ble beskutt da de tirsdag forsøkte å ta seg til den syriske byen Haffeh.

De var på vei til byen på grunn av meldinger om sammenstøt og frykt for at det skulle skje en massakre i byen. Men på vei til byen, skal de ha blitt hindret av lokale innbyggere som støtter regimet.

Innbyggere fra landsbyen As-Sheer sperret veien slik at observatørene ikke slapp fram, melder eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights. Lokalbefolkningen skal også ha kastet stein mot kjøretøyene observatørene kom i, slik at de ble tvunget til å snu. Idet de snudde, ble tre av bilene beskutt, opplyser observatørteamet.

Observatørene skal ha forsøkt å finne en annen vei til Haffeh, en by som ligger nordvest i Syria, melder AFP.

Men ifølge Reuters har observatørene vurdert at det er for farlig å ta seg inn i det aktuelle området.

- Sikkerhetssituasjonen er ikke god nok til at de kan dra inn. De var ved den siste kontrollposten, og regjeringen sa at de kunne passere, men vi vurderte det som utrygt, sier talskvinne for observatørteamet, Sausan Ghosheh, på telefon fra Damaskus.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.