Gå til sidens hovedinnhold

FN: Verre enn tsunamien i 2004

14 millioner mennesker er berørt av flommen i Pakistan. Katastrofen kan sammenlignes med tsunamien i 2004, ifølge FN. Og regnet fortsetter å pøse ned.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil komme med en appell til verdenssamfunnet om «sjenerøs støtte til Pakistan i en vanskelig tid», melder BBC News. Samtidig peker flere hjelpeorganisasjoner på at behovet for hjelp er stort og at behovet for innsats vil fortsette lenge.

Ifølge tall fra FN har katastrofen nå rammet nær 14 millioner mennesker. Dermed berører den allerede flere enn tsunamien i Indiahavet i 2004, jordskjelvet i Pakistan i 2005 og jordskjelvet i Haiti i januar i år.

1600 døde
Minst 1600 mennesker skal ha mistet livet så langt i flommen.

Ifølge Ban Ki-moon trengs det flere hundre millioner dollar i bistand. Talsmenn for FN og Pakistan har flere ganger sagt at det trengs mer internasjonal hjelp.

Faren ikke over
Det er to uker siden det verste monsunregnet på generasjoner begynte å hamre over Pakistan. Og regnet fortsetter å øse ned. Flomvannet som først skapte store ødeleggelser nordvest i Pakistan, er nå et problem i hele landet. Det rammer blant annet kjerneområdene for landets jordbruk i Punjab og Sindh, ifølge BBC.

Øvre Sindh står allerede under vann, og to millioner mennesker har flyktet fra provinsen der elven Indus truer med å gå over sine bredder.

Vannmengdene skal også ha nådd hovedstaden Islamabad og byen Peshawar, melder Norges Røde Kors.

- Sammen med Pakistan Røde Halvmåne gir Det internasjonale Røde Kors mat, telt og nødlymaterialer til flomrammede, men stadig regn betyr at behovet for nødly øker. Vannmengdene gjør hjelpearbeidet utfordrende, sier generalsekretær Børge Brende.

- Stinker leire over alt
Asif Aman Kahn, landkoordinator i Dansk Røde Kors, befinner seg i flomområdene og beskriver ødeleggelsene på jordbruksområdene i nord som ufattelige.

- Der det før var åser og grønne jorder, er jorden nå jevnet helt flat. Det er stinkende leire over alt, sier han ifølge en pressemelding fra Røde Kors.

Sier Norge må bidra med mer
Generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktningehjelpen sier Norge må mangedoble hjelpen til de flomrammede. Så langt har Norge gitt 30 millioner kroner til Pakistan. Til sammenligning ga Norge 800 millioner kroner etter jordskjelvet i Haiti, der 2,3 millioner mennesker ble rammet.

- Bare toppen av isfjellet
- Det vi ser av akutte behov nå, er bare toppen av isfjellet. Behovene for hjelp er massive og kommer til å vare i lang tid fremover. Etter disse første intense ukene og månedene vil det være behov for hjelp i mange år fremover for å bygge opp de raserte samfunnene igjen, sier Rasmusson ifølge en pressemelding.

Ifølge Flyktningehjelpen støter finansieringen av nødhjelpsinnsatsen på problemer. Hun peker på at det går for tregt før penger som gis gjennom internasjonale nødhjelpsfond kommer fram til organisasjonene. Flyktningehjelpen har medarbeidere i felt som står klare til å distribuere nødhjelp, men pengene kommer ikke raskt nok fram til organisasjonene, ifølge Rasmusson.

Den arabiske nyhetskanalen Al Jazeeras reporter dro til bomullsmarkene sør i Punjab. Se synet som møtte ham i videovinduet under.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken