Gå til sidens hovedinnhold

FN vil ha klarhet om kjemiske våpen i Syria

New York (NTB-AFP-DPA): FNs sikkerhetsråd ønsker klarhet om opposisjonens påstander om at syriske regjeringsstyrker har brukt kjemiske våpen i et angrep nær Damaskus.

Men Rådet gikk ikke så langt som å kreve at FN-inspektørene som for tiden er i Syria, skal granske påstandene, slik 35 land med USA, Frankrike og Storbritannia i spissen krevde. Russland og Kina var imot en slik etterforskning.

- Det er stor uro blant medlemmene. Vi må få klarhet i hva som hendte, og situasjonen må følges nøye, sa presidenten i Sikkerhetsrådet, den argentinske ambassadøren Maria Cristina Perceval, etter krisemøtet onsdag.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttrykte tidligere sjokk over meldingene, og Perceval sa at Rådets medlemmer støtter hans krav om en grundig, upartisk og snarlig gransking av påstandene.

Også Russland, en nær alliert av Syrias president Bashar al-Assad, tar til orde for en objektiv gransking. Men de uttrykker samtidig dyp skepsis til påstandene, og antyder at angrepet kan være en provokasjon iscenesatt av opposisjonelle.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn