*Nettavisen* Nyheter.

FN: Volden i Sentral-Afrika på et skremmende nivå

Noen kilometer utenfor Den sentralafrikanske republikkens hovedstad Bangui har 15 000 muslimer søkt tilflukt fra den kristne militsen anti-balaka og dens herjinger. Volden og grusomhetene har nådd et skremmende nivå, sier FNs kommissær for menneskerettigheter Navi Pillay. Foto: Siegfried Modola (Reuters/NTB scanpix)

Kannibalisme, halshogging av barn og daglige lynsjinger er noen av grusomhetene som preger Den sentralafrikanske republikk.

20.03.14 15:35

FNs høykommissær for menneskerettigheter er skremt.

- Dette er blitt et land der folk ikke bare blir drept, de blir torturert, lemlestet, brent og hogget i biter. Barn er blitt halshogd, og vi vet om minst fire tilfeller der drapsmennene har spist sine ofre, sier høykommissær Navi Pillay, som den siste tiden har oppholdt seg i den konfliktherjede hovedstaden Bangui.

- Hatet mellom muslimer og kristne er fortsatt på et skremmende nivå, sier Pillay.

Kupp og kaos

Den blodige konflikten i den tidligere franske kolonien midt i Afrika startet da muslimske opprørere kuppet makten i mars i fjor og drev president François Bouzize på flukt. Kristne grupperinger slo tilbake, og tusener av mennesker er siden drept i stridighetene mellom muslimske og kristne militser. Hver fjerde av landets 4,6 millioner innbyggere har måttet flykte.

Kampene har gått hardest ut over muslimer, og FN har tidligere beskrevet situasjonen som en etnisk rensing av den muslimske delen av befolkningen. 8.000 soldater fra Frankrike og Den afrikanske union (AU) har ikke greide å stanse volden.

Maten minsker

- Folk blir drept daglig, særlig av den kristne anti-balaka-militsen, sier Navi Pillay.

Samtidig er matvarelagrene til FNs matvareorganisasjon (WFP) i Den sentralafrikanske republikk i ferd med å gå tomme. Det skyldes at bare 35 prosent av pengene som trengs til kriseoperasjonen i landet, er kommet inn.

- Vi må sørge for at denne glemte krisen ikke ender i en forsømt tragedie, sier WFP-direktør Ertharin Cousin i en pressemelding torsdag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.