*Nettavisen* Nyheter.

FNs klimapanel slår alarm

PROTEST: Greenpeace-aktivister holdt torsdag opp et banner foran FNs lokaler i USA. Foto: Denis Balibouse (Reuters)

FNs klimapanel slår fast at vi må foreta en radikal endring i hvordan vi produserer mat.

08.08.19 12:36

Det kommer fram i torsdagens ferske klimarapport.

I juli inntraff en rekordvarm hetebølge Europa, og tidligere i denne uken smeltet ti milliarder tonn is på Grønnland på én dag.

Nå er det bred enighet om at disse hendelsene kommer som et resultat av menneskeskapte klimaendringer.

- Spis mindre kjøtt

I den nyeste klimarapporten slår forskerne også fast at det vil være umulig å holde klodens temperatur på et forsvarlig nivå om man ikke endrer måten man produserer mat på.

- Klimaendringene forverrer nedbrytingen av jorda gjennom økt nedbørintensitet, flom, tørkefrekvens og -alvorlighetsgrad, hypertermi, vind og økning av havnivået, står det blant annet i rapporten.

FN-panelet ser også etter en endring i hva slags mat vi spiser. De anbefaler blant annet følgende tiltak for å øke bærekraften til landbruket:

  • Stoppe avskoging
  • Gjenoppbygge områder med torv.
  • Kutte ned på kjøttforbruket, for igjen å redusere metanproduksjon
  • Redusere matavfall.
  • Skifte til mer plantebasert kosthold.

- Helt utrolig lavt kunnskapsnivå

En av dem som stiller seg bak FNs siste rapport, er dyrevernsforeningen NOAH.

- I flere tiår har miljøforskere uttalt at vi må gå i retning av mer plantebasert forbruk og landbruk. NOAH har prøvd å få norske politikere til å innse dette i lang tid. Men vi ser at politikerne er mer oppsatt på å løpe kjøttindustriens ærend, enn å ta reelle grep for klima, natur og dyr. Til og med i dag har vi rikspolitikere som vil ha mer kjøttproduksjon, og oppfordrer folk til å øke sitt forbruk av kjøtt. Det er helt utrolig hvor lavt kunnskapsnivå mange politikere har om kjøttindustriens konsekvenser, sier leder i NOAH, Siri Martinsen til Nettavisen.

NOAH var senest denne uken i møte med landbruksminister Olaug Bollestad for å legge fram betydningen av en aktiv nedtrapping av kjøttsektoren.

Klikk på bildet for å forstørre.

SJOKKERT: Siri Martinsen i NOAH mener kunnskapsnivået i regjeringen er «utrolig lavt». Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

- Vi opplever at viktigheten av aktive politiske grep for å redusere kjøttforbruk- og produksjon ikke har sunket inn i LMD. Det hjelper ikke at man så smått begynner å gi litt tilskudd til frukt og grønt via Jordbruksoppgjøret, man må ha en konkret plan for kjøtt-reduksjon og aktive politiske tiltak for å få til dette, sier Martinsen og legger til:

- Vridning av subsidier, forsknings- og innovasjonsmidler bort fra animalsk produksjon til planteproduksjon, må igangsettes snarest. Kjøttindustrien har negative konsekvenser for klima, natur, dyrevelferd og helse. Det er absurd at en industri som skaper så mange problemer, blir beskyttet i så stor grad av norske politikere, forteller hun.

Varmere klode

Omlag 72 prosent av overflaten på jorda brukes til å produsere mat og klær til en stadig økende befolkning, står det videre i rapporten.

I løpet av de siste hundre årene har jordas befolkning økt fra 1,9 til 7,7 milliarder mennesker.

Faren for «mat-usikkerhet» vil være høy hvis den globale oppvarmingen passerer 1,5 grader og svært høy hvis jorda blir 2 grader varmere, ifølge IPCC.

Gjennomsnittstemperaturen på jorda er nå omtrent 1 grad høyere enn i førindustriell tid. Men hvis man utelukker havet og bare ser på landjorda, har oppvarmingen her allerede nådd 1,5 grader.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag