RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FNs sikkerhetsråd krever våpenhvile

Angrepene fortsetter i Gaza.
Angrepene fortsetter i Gaza. Foto: Adel Hana (Ap)
FNs sikkerhetsråd uttrykker sterk bekymring for de mange sivile falne i Gaza og krever øyeblikkelig våpenhvile.

Oppfordringen ble vedtatt da Sikkerhetsrådet møttes til hastemøte søndag kveld for å drøfte situasjonen på Gazastripen der over 100 palestinere ble drept i en blodig israelsk offensiv i Shejaiya søndag.

- Medlemmene av Sikkerhetsrådet uttrykte alvorlig bekymring for det voksende antall falne. Sikkerhetsrådet krever en øyeblikkelig stans i krigshandlingene, sa Rwandas FN-ambassadør Eugene Richard Gasana som leder Sikkerhetsrådet.

På Gazastripen steg antall døde til 485 etter at ytterligere 38 døde ble registrert mandag morgen.

En familie på ni palestinere, hvorav sju barn, ble drept i et israelsk flyangrep mot hjemmet deres i Gaza mandag morgen.

En talsmann for ambulansetjenesten sa også at de hadde funnet likene av tre barn og en mann i et utbombet hus øst før Khan Younis.

Fra før var 34 nye lik funnet i Shejaiya. Ifølge talsmannen er 80 prosent av de drepte i Shejaiya eldre menn, kvinner og barn.

Israel mistet søndag 13 soldater som ble drept inne på Gazastripen. Dermed er 18 soldater drept, i tillegg til to sivile som er rammet av palestinske raketter.

- Grusom massakre

Den palestinske representanten i FN, som hadde bedt om møtet, sa at situasjonen for befolkningen er uholdbar, og han kalte de israelske angrepene en forbrytelse mot menneskeheten.

- En grusom massakre ble i morgens begått mot vårt folk på Gazastripen. Det fins ingen begrunnelse for denne massakren, sa Ryad Mansour da møtet åpnet.

Han ba FN ta skritt for å få slutt på krigshandlingene, og han uttrykte sin frustrasjon over det han kalte Sikkerhetsrådets manglende vilje til å ta et standpunkt.

Israels FN-ambassadør Ron Prosor svarte at Israel hadde akseptert flere våpenhvileforslag fra Egypt, og at Israel handler i selvforsvar.

- Dette kommer til å fortsette helt til Hamas slutter å skyte vilkårlig mot israelske byer, slo han fast.

Prosor benektet også at en israelsk soldat er tatt til fange på Gazastripen, slik Hamas hevdet søndag.

Samtaler i Qatar

De 15 medlemmene av Sikkerhetsrådet møttes mens FNs generalsekretær Ban Ki-moon var i Midtøsten for å forsøke å få forhandlet fram en våpenhvile.

Mens regionale ledere kom sammen i Doha i Qatar sa Palestinas president Mahmoud Abbas at den flere timer lange voldsomme offensiven mot Shejaiya på Gazastripen var en forbrytelse mot menneskeheten.

FNs generalsekretær Ban fordømte det han kalte det grusomme angrepet på Shejaiya og oppfordret Israel til «størst mulig tilbakeholdenhet».

- Altfor mange uskyldige mennesker dør og lever i konstant frykt, sa han på en pressekonferanse i Doha og krevde øyeblikkelig slutt på krigshandlingene og at Israel gjør mer for å beskytte sivile.

Kerry på vei

Også USAs utenriksminister John Kerry er på vei til regionen etter at president Barack Obama, som søndag også krevde en øyeblikkelig våpenhvile, besluttet å sende ham.

Obama snakket med Israels statsminister Benjamin Netanyahu for å uttrykke sin bekymring over de mange drepte på én dag, selv om han også gjentok at Israel har rett til å forsvare seg,

Kerry besøker Kairo først på mandag der han treffer høytstående tjenestemenn fra Egypt og andre land for å drøfte våpenhvileforslaget Egypt har utarbeidet.

Det hvite hus sier at Kerry vil ha en øyeblikkelig våpenhvile basert på våpenhvileavtalen fra november 2012. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere