Gå til sidens hovedinnhold

- FNs taushet kostet sivile menneskeliv

Her sto titusener av sivile presset sammen midt i skuddlinjen.

Titusener av sivile ble drept under regjeringens bombardement av tamiltigrenes posisjoner de siste månedene av borgerkrigen på Sri Lanka våren 2009, ifølge en ny FN-rapport. Et FN-panel retter nå knusende kritikk mot egen håndtering av borgerkrigen på Sri Lanka.

«I den siste fasen av krigen, mislyktes FNs politiske organer og grupper å gjennomføre tiltak som kunne ha beskyttet sivile. Spesielt så ville tilgjengelige, offentlige tall på rammede ha styrket kravene om beskyttelse av de sivile mens hendelsene pågikk,» lyder rapporten, skriver The Times.

FN holder tilbake rapporten
Deler av rapporten ble lekket i den prostatlige srilankiske avisen The Island i helgen. Det var generalsekretær i FN, Ban Ki-moon, som opprettet et panel som skulle granske påståtte krigsforbrytelser under borgerkrigen.

- Jeg kjenner til at rapporten eksisterer og at den er blitt omtalt først i The Island og etter hvert på andre nettsteder. Det har vært et ganske sterkt krav fra flere hold om at den må offentliggjøres. Jeg regner med at det vil skje fordi det er naturlig at en slik rapport blir gjort offentlig, og spesielt nå som deler av den har lekket, sier Sri Lanka-ekspert Kristian Stokke, som er professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo, til Nettavisen.

- Men FN har sagt at den skal holdes tilbake inntil den srilankiske regjering har fått anledning til å kommentere på den. Og de (regjeringen) har først og fremst reagert med sterk kritikk på rapporten, noe som er ganske forventet, sier han.

- 20.000 sivile ble drept
Den britiske avisen The Times gjennomførte sin egen undersøkelse på omfanget av rammede sivile i mai 2009, og konkluderte med at minst 20.000 sivile ble drept de siste fem månedene, hovedsakelig av bombingen til regjeringsstyrkene. Dette estimatet er forholdsvis likt estimatet i FN-rapporten.

The Times baserte seg på informasjon fra FNs egne estimater på skadde, men FN nektet da å erkjenne tallet, skriver avisen.

- Når det gjelder tilbakeholdning av informasjon, så kjenner jeg ikke til innholdet i rapporten. Men i den siste fasen av krigen så var det slående at internasjonale aktører, inkludert FN, var tilbakeholden med å si hva de visste, og med å legge press på den srilankiske regjeringen. Det var litt vanskelig å forstå hvorfor det skjedde, sier Stokke.

- Kunne ha utløst noe press
- Det var litt slående at noen tilsynelatende satt på mer informasjon enn det som ble offentliggjort. Det var mange som fikk inntrykk av at dette var for å gi regjeringen litt handlingsrom for å avslutte krigen. I forlengelse av den logikken kan det godt hende at hvis de kom med informasjon om hvor alvorlig situasjonen var for sivilbefolkningen, så ville det kanskje ha utløst noe press, sier han.

Kritiske røster har hevdet at FNs rolle med å anslå antall rammede, var svært viktig fordi den srilankiske regjeringen med hensikt underestimerte antall på sivile som befant seg i den såkalte sikkerhetssonen, som i realiteten viste seg å være en del av konfliktsonen.

«De bombet FNs midtpunkt, matforsyningsruter og i nærheten av Røde Kors’ skip som kom for å hente de skadde og deres slektninger på stranden,» lyder rapporten.

«Regjeringen bombet i stor skala i tre områder som var naturlige skytefrie soner, hvor de hadde oppfordret den sivile befolkningen til å søke tilflukt, selv etter at de hadde antydet at de ville oppheve bruken av tunge våpen.»

- Det har vært masse diskusjon om de hadde flyktet dit eller ble tvangsflyttet dit. Men det var åpenbart at det var massiv bombardering av områder der det sto titusener av sivile, sier Stokke.

- Dette kan få etterspill
Stokke utelukker ikke at rapporten kan føre til internasjonale konsekvenser for den srilankiske regjeringen.

- Det lille som jeg kjenner til fra rapporten, så virker det som at det bekrefter mye av det vi visste fra uformelle kanaler om hva som skjedde i den siste fasen av krigen. I den siste fasen av krigen, så skjedde det ting som man må tro er problematisk i forhold til internasjonalt regelverk i krigføring. Nå blir det spennende om dette fører til noe mer, sier Stokke.

- Den rapporten har gjort det mer sannsynlig for at krigen på Sri Lanka vil få et etterspill, sier han.

Tamiltigrene får også slående kritikk i rapporten for å ha vervet barnesoldater til krigen, samt brukt sivile som menneskelige skjold.

25 år lang konflikt
Tamiltigrene kjempet for uavhengighet fra Sri Lanka og konflikten varte nesten i 25 år. Organisasjonen er erklært som terrorister av 32 land, deriblant USA og EU. Mer enn 70.000 mennesker har blitt drept i konflikten som offisielt startet i 1983.

Konflikten trappet seg opp i midten av april måned i 2009 da srilankiske regjeringsstyrker skulle gjøre et siste fremstøt ved å ta seg inn i tamiltigrenes siste skanse nord i landet. Dette førte til at titusener av sivile srilankere ble presset sammen på en smal kyststripe nord i landet. Området var en såkalt sikkerhetssone. Likevel ble området utsatt for omfattende artilleriangrep fra regjeringsstyrkene.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken