I det daglige er Olav Sylte advokat med eget advokatfirma i Kristiansand, men de siste månedene har Sylte blitt opprørsgeneral for en stadig voksende gruppe forbannede nordboere.

Facebook-siden «Vi som krever billigere strøm» har i dag over 500.000 medlemmer.

- Og det er svært aktive medlemmer. Så langt i desember har siden hatt 13 millioner besøk og det har blitt lagt inn 30.000 kommentarer per døgn de siste 28 dagene, totalt 700.000 kommentarer i den perioden, sier Sylte.

Les også: Ellen Beate (45) gruer seg til tidenes strømregning: – Vet ikke hva jeg skal spare på

Opprørsgeneralen fnyser av regjeringens kompenasjonsordning, der staten vil kompensere halvparten av prisen som overstiger 70 øre per kilowattime for et strømforbruk opp til 5000 kWh per måned.

Les Stavrums kommentar: Staten må ta hele ekstra­regningen på strøm og ikke la folk svi for feilslått politikk

- Tyveri

- De tar ikke halve regninga. De bare reduserer sitt eget tyveri, sier Sylte.

- Du kan sammenligne det med en tyv som kommer inn i huset ditt og sier beroligende til huseieren at «jeg tar bare sølvtøyet som ligger i den venstre skuffen», humrer Sylte.

Les også: Vedum gravlegger strømkabel til utlandet for godt

Poenget hans er at strømselskapene i det vesentlige er eid av stat og kommuner, og at de skyhøye strømregningene fyller offentlig lommebok på skattebetalernes bekostning. At staten da kompenserer for noe av strømregningen, endrer ikke faktumet at de beriker seg på bekostning av vanlige folk.

Eller som sjefredaktør Gunnar Stavrum skrev det i Nettavisen: «Høye strømpriser er en politisk bestemt ekstraskatt som plyndrer vanlige folk».

- Løsningen

Forslagene til løsning på strømkrisen har vært mange. Blant annet reforhandle Norges kraftavtaler med utlandet.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener at det er ingen mirakelkur mot høye strømpriser.

I en uhøytidelig spørreundersøkelse i Nettavisen har 126.000 lesere stemt over ulike alternativer.

Artikkelen fortsetter under spørreundersøkelsen.

Sylte sier at dagens strømkrise kunne blitt løst med et pennestrøk.

- Hvis regjeringen hadde tatt 100 prosent av strømregningen over 70 øre, og ikke 50 prosent, så tror jeg det hadde kraftig roet ned stemningen, sier Sylte.

Interessen eksploderte

Facebook-siden «Vi som vil ha lavere strømregning» er flere år gammel. Lenge besto den av rundt 20.000 entusiaster som ville ha lavere strømpriser. Blant disse aktive medlemmene, var (og er) Sp-politiker Trygve Slagsvold Vedum, som i mange år har vært en pådriver for lavere strømpriser:

Fra februar 2021: Senterpartiet krever kutt i elavgiften; Vedum i 2019: Norsk energi må brukes i Norge

For noen år siden var det stiftet Sylte selskapet som i dag heter Waterfalls AS. Tanken var å bli en strømleverandør eid av medlemmene, for på den måten å unngå strømleverandørenes fordyrende påslag.

Du kan lese egen sak om fordyrende påslag her: Hudfletter strømleverandørene: – Differansen putter de i egen lomme

I dag er det ikke påslagene som er i fokus, men de skyhøye strømprisene fra kommunale og statlige strømprodusenter.

- Da North Sea Link ble åpnet i sommer, skjønte vi at prisene kom til å bli høye til vinteren. Jeg regnet med at vi ville få en 100.000 nye medlemmer i gruppa, men dagens engasjement er over all forventning.

- I dag er FB-siden den største og viktigste maktfaktoren i forhold til regjeringens politikk. Politikere er avhengig av å lytte til folket. Det kommer alltid nye valg, og hvis en dårlig stemning blir hengende i lufta for lenge, så vil det ta for lang tid å bygge opp tilliten igjen, sier Sylte.

Viktig tema i årene fremover

Han er overbevist om at FB-gruppen «Vi som krever billigere strøm» vil ha livets rett i mange år framover.

- Så lenge det er en dynamikk med mange faktorer som styrer strømregningen, vil det være behov for denne gruppen. Vi lever i det grønne skiftet. Energi og folks lommebok vil være store temaer i mange år framover, sier Sylte.

Nettopp derfor har han etablert selskapet Energi Media Norge AS. Planen er å starte en egen nettavis med fokus på energi.

- Energipolitikk er kanskje det mest komplekse og viktigste temaet. Likevel har det fått svært liten oppmerksomhet i norske medier, sier Sylte.

- Derfor trenger vi en nettavis som fokuser på dette. Det skal være en helt uavhengig nettavis med egen redaktør og egne journalister, sier Sylte og legger til.

- Og vi trenger også et egen «Speakers Corner», så Facebook-siden vil være aktuell lenge.