*Nettavisen* Nyheter.

Født uten kreftgen

Foto: Shutterstock (Shutterstock)

En nyfødt britisk jente kan aldri få brystkreft.

09.01.09 11:41

(SIDE2): Embryoet (foster i de åtte første svangerskapsuker) ble i forkant av innsetting screenet for genet BRCA 1 - genet som gjør at man kan utvikle brystkreft.

- Denne lille jenta vil ikke være i fare for å få genetisk form for brystkreft eller eggstokkreft når hun blir voksen. Foreldrene har utelatt den risikoen for å gi sykdommen til sin datter, sier medisinsk leder ved University College London, Paul Serhal ifølge Sky News.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Økt sjanse
En jente som blir født med genet som kan gi kreft har 50 til 85 prosent risiko for å utvikler brystkreft i voksen alder, hevder forskere. Ved å fjerne genet betyr det at jenta mest sannsynlig ikke kommer til å utvikle kreft og hvis hun gjør det er det større muligheter for å kurere kreften hvis den oppdages ved et tidlig tidspunkt.

Moren, som vil være anonym, skal ha sagt i et intervju i juni i fjor at de tok bestemmelsen da det var en fare for at datteren deres kunne få kreft.

- Vi følte at hvis vi hadde mulighet til å eliminere dette for vårt barn, så var det riktig for oss å gjøre det, sier moren som ønsker å være anonym.

Prosessen
Legene testet først elleve embryoer og seks av dem inneholdt BRCA 1 - legene fjernet en celle fra embryoet da det var tre dager gammelt og resultatet er etter sigende et barn som nå er født uten dette kreftgenet.

Det arvelige genet står bak fem til ti prosent av omlag 44.000 kvinner som får brystkreft årlig i Storbritannia.

Metoden er også brukt til å eliminiere risikoen for å cystisk fibrose, en sykdom som angriper lunger og mage- og tarmsystemet og Huntingtons sykdom som gir ufrivillige kroppsbevegelser som kalles chorea og demens.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag