Den tidligere danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen, som også er forgjengeren til NATO-sjef Jens Stoltenberg, mener det er sannsynlig med et kinesisk angrep på Taiwan innenfor en tidsramme på fem til ti år.

Det sier han i et intervju med danske BT. Han viser til Kinas president Xi Jinpings egne uttalelser om at det er ønskelig å gjenforene Taiwan og Kina innen 100-årsjubileet (i 2049) for den kinesiske revolusjon.

Les også: Amerikansk admiral: - En reell mulighet for atomkrig

Fogh Rasmussen, som er tidligere generalsekretær for forsvarsalliansen NATO, mener altså at en kinesisk militæroffensiv mot Taiwan kan skje så fort som i løpet av fem til ti år.

- Amerikanerne har erklært at hvis Kina gjør alvor av trusselen om å angripe Taiwan, så vil det få konsekvenser. Jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at amerikanerne vil svare militært, sier Fogh Rasmussen til den danske avisen.

- Det er i lys av dette at man kan se at NATO har begynt å interessere seg en del for Kina som en militær trussel, og hvis det kommer til et militært oppgjør, mener jeg Europa bør hjelpe amerikanerne. Det er demokratiets framtid som står på spill, intet mindre, sier Fogh Rasmussen.

- USA ville nok forventet assistanse fra Europa

Norsk NATO-ekspert er usikker på om et slikt tenkt scenario ville kunne utløse NATOs artikkel 5, som i korte trekk tilsier at et angrep på ett medlemsland skal anses som et angrep på alle medlemsland, og dermed forsvares av hele alliansen.

- Jeg tror Fogh Rasmussen har rett i at USA helt sikkert ville påkalt eller forventet assistanse fra NATO-allierte i en sånn hypotetisk situasjon. Men så er det spørsmål om hva de i praksis kan bidra med militært, sier seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Nettavisen.

- Jeg tror USA heller må basere seg på støtte fra lokale stormakter i regionen som India, Australia og ikke minst Japan og Sør-Korea, sier Melby.

Les også: Kina kvier seg for å frigi sensitive tall: - De er redde for å fortelle sannheten

- Det å ha en strategi eller signalisere at den typen kinesisk atferd overfor Taiwan ville utløst et amerikansk svar som vil bli støttet opp av USAs allierte, kan være et viktig signal for å forhindre et angrep i utgangspunktet, sier han.

Skeptisk til hypotesen

Melby er imidlertid skeptisk til hypotesen om at Kina vil kunne angripe Taiwan innen en tidsramme på fem til ti år.

- Det stiller jeg meg tvilende til. Jeg tror ikke Kina politisk sett har noen ambisjon om å bruke militær makt mot Taiwan sånn som de geopolitiske parameterne foreligger i dag. En sånn konflikt ville vært en geopolitisk konfrontasjon av det høyeste nivået man kommer på, og da er det nok ventet at USA forventer assistanse fra allierte, sier Melby.

Les også: Studie: Kinesiske utslipp var større enn i verdens rike land i 2019

- Enkelte mener det er uunngåelig med en krig mellom Kina og USA, og viser til tidligere stormaktrivalisering. Jeg tror ikke det. Det er en enorm forskjell på forholdet mellom USA og Kina og forholdet mellom USA og tidligere Sovjetunionen i sin tid. USA og Kinas økonomier er viklet inn i hverandre og det er mange gjensidige avhengighetsvariabler der som ikke fantes under Den kalde krigen, sier Melby.

Stoltenberg bekymret for Kina

Nåværende generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, har tidligere uttrykt sin bekymring for Kinas stadig sterkere rolle på den internasjonale arenaen.

- Kinas framvekst vil være helt avgjørende for det transatlantiske samfunnet og har potensielle konsekvenser både for vår sikkerhet, velstand og levemåte, sa Stoltenberg under en sikkerhetskonferansen i München i februar.

- Det er derfor NATO bør styrke samarbeidet med nære partnere, som Australia og Japan, og inngå nye allianser verden over, sa Stoltenberg.

Les også: WHO: Ekstremt usannsynlig at koronaviruset kom fra et laboratorium

Taiwan har vært atskilt fra Kina siden 1949, da de kinesiske kommunistene vant borgerkrigen og tok makten over Fastlands-Kina. Nasjonalistene, som var den tapende part, søkte tilflukt på øya Taiwan. Taiwan er ikke internasjonalt anerkjent som en selvstendig og suveren stat. Taiwan har heller ikke medlemsstatus i FN. Men øya har i praksis fullt selvstyre. Kina har regelmessig truet med å invadere øya om myndighetene der erklærer selvstendighet.

En økonomisk Artikkel 5

Fogh Rasmussen er grunnlegger av organisasjonen Alliances of Democracies. Hensikten med organisasjonen er å fremme demokrati og frie markeder over hele verden. Nå etterlyser Fogh Rasmussen en ny økonomisk allianse i Vesten som er inspirert av NATOs mantra – et angrep på ett medlem anses som et angrep på alle medlemmene.

Tanken er at land som tør å stå opp mot Kina ved å kritiskere landets omfattende brudd på menneskerettigheter, skal slippe å stå helt alene når kineserne svarer med økonomisk og diplomatisk isfront.

- Jeg synes man bør utvikle en økonomisk artikkel 5 hvor medlemmer av den demokratiske alliansen hjelper hverandre hvis et enkelt land blir utsatt for angrep fra Kina, sier Fogh Rasmussen.

Les også: Studie: Kinesisk koronavaksine gir 50 prosent beskyttelse

Norge var blant landene som fikk kjenne på Kinas vrede etter at Nobelkomiteen utdelte fredsprisen til den nå avdøde kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010.

Utdelingen endte opp med en kinesisk isfront mot Norge som varte i seks år. Etter hvert ble Norge og Kina enige om å normalisere forholdet ved å undertegne en felleserklæring. I erklæringen fastslås det at Norge ikke skal kritisere Kinas «kjerneinteresser».

Vestlig samarbeid

Australia er et annet land som ble hardt rammet av kinesisk boikott av australske varer. Det skjedde etter at Australia krevde en undersøkelse av opprinnelsen til koronaviruset.

- Der synes jeg det ville være på sin plass med et samarbeid hvor Vesten støtter opp om hverandre. Når Kina presser et land på grunn av kritikk av Kina, så bør vi kunne hjelpe dette landet med å omlegge produksjon og salg, sånn at man er mindre avhengig av Kina, sier Fogh Rasmussen.

Han vektlegger viktigheten av at vestlige land tør å stå opp for vestlige og demokratiske prinsipper.