Gå til sidens hovedinnhold

– Føler oss overkjørt

Naboene har levd godt med Ullern videregående ved sin side. Stort var sjokket da de ble presentert for den nye «mastodonten» som er planlagt på skolens område.

MONTEBELLO: – Dette vitner om total mangel på åpenhet. Like før påske ble vi invitert til et møte i Montebello vel, hvor planene for Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark ble presentert. Vi var de siste som fikk vite at det skal komme en kolossal utbygging ved siden av Radiumhospitalet, sier nabo Lill Marie Ranhoff som bor i huset som har vært i familiens eie siden 1936.

– Skolen skal rives og erstattes med blokker med til sammen 38.000 kvadratmeter og minst 1000 nye arbeidsplasser. Dette kommer i tillegg til utvidelse av skolen som med elever og lærere utgjør nesten 1000 personer til. Vi fikk sjokk da vi fikk se modellen og planene, sier hun.

Rent kommersielt.

Det var opprørte naboer Ullern Avis Akersposten møtte mandag kveld. De fleste mener dette er et rent kommersielt prosjekt med klare næringsinteresser, som har lite eller ingenting med Radiumhospitalets virksomhet å gjøre.

– I 2007 fikk vi presentert et forslag til utbygging av tomten fra Oslo kommune. Det dreide seg om en begrenset utbygging av dagens skole som absolutt var akseptabelt. Vi har ventet en slik utbygging, og så blir vi plutselig presentert for noe som vil ødelegge vårt bomiljø for all fremtid, sier Ranhoff.

To av naboene kan fortelle at de innhentet informasjon om planene i 2007. De kjøpte enebolig i kjede ved siden av skolen, basert på at det kom en begrenset utbygging.

Blendet alle

Den planlagte innovasjonsparken med blant annet fem store blokker (Omtalt i avisen 23. april 2009, journ.anm.) skal blant annet huse skole, bioteknologiselskaper, legemiddelselskaper og forskning knyttet til Radiumhospitalet og universitetssykehusene. Ideen er med utgangspunkt i kreftforskning å integrere næringsliv med utdanning og forskning.

– Oslo Cancer Cluster har blendet alle med denne ideen. På velmøtet fikk vi høre at dette kom til å gå gjennom uansett og at de hadde full støtte av politikerne lokalt og i rådhuset. Det er bare de som blir mest berørt av dette «paradiset», som ikke er blitt hørt, nemlig naboene. Vi er blitt totalt overkjørt, sier Ranhoff.

Trafikkaos

Thorvald Prebensen peker på at det er nødvending å få profesjonell hjelp, slik at naboene i den pågående planprosessen kan være med å påvirke prosessen. Han håper på hjelp fra vellet i området.

– Forskningsbygget er et eksempel på hvor galt det kan gå og hva utbyggere kan få seg til å gjøre. Det ble ni meter høyere og mye mer omfattende enn opprinnelig planlagt. Allerede nå er det trafikkaos i veiene her. Utrykningskjøretøyer kommer ikke frem på grunn av fremmedparkering i småveiene, og trafikken står stille i området rundt Radiumhospitalet i rushtiden. Dette er alvorlig, og vi kan ikke forstå hvordan dette strøket skal tåle en ny kjempestor belastning, sier Prebensen.

Ikke mye edruelighet

Flere naboer mener det åpne området rundt Rikshospitalet burde vurderes til en slik utbygging. Noen reagerer også på at Innovasjonsparken skal inneholde alt fra treningssenter til større butikker, som gjør bygningsmassen enda mer omfattende.

– Her er det ikke vist mye edruelighet i planleggingen. Nå må vi få drahjelp av våre lokale politikere. Konsekvensene for mange av oss blir store. Ikke bare får vi ødelagt bomiljøet, men vi får også betydelig verdiforringelse av våre eiendommer. Hadde det vært åpenhet rundt denne prosessen, ville flere ha solgt før finanskrisen, sier Ranhoff.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted