*Nettavisen* Nyheter.

Føler seg alene i voldsutsatte Bangui

Foto: Samuel Hanryon (Leger Uten Grenser)

Lindis Hurum har i fire uker vært eneste nordmann i Bangui flyplass. Leger Uten Grenser trosser angrep mot flyktningeleiren for å hjelpe andre.

03.07.14 10:33

(Nettavsien): Lindis Hurum, nødhjelpskoordinator i Leger Uten Grenser, har jobbet med internflyktningene på Bangui flyplass i Den sentralafrikanske republikk siden 9. desember 2013. Først nå etter fire ukers arbeid kan hun senke skuldrene.

LES OGSÅ:Blodige kamper i Den sentralafrikanske republikk

I flere uker har Leger Uten Grenser forsøkt å få støtte fra andre organisasjoner for å kunne ta hånd om de om lag 100.000 leirbeboerne.

- Først i dag har det kommet til flere hjelpeorganisasjoner sendt fra FN. De har med seg mat, pledd, presenninger og andre ting befolkningen her trenger. Men det er ikke nok. FN og andre myndigheter må gjøre mye mer for menneskene her, sier Hurum til Nettavisen.

Sikkerhetssituasjonen de siste dagene har muliggjort vaksinering av barn mot den alvorlige barnesykdommen Meslingevirus. Ifølge Hurum er dette en svært smittsom sykdom.

- Vi har i dag vaksinert 10.000 barn, og det gjenstår cirka 30.000, sier hun.

Tøffe kår
1. januar var en av de tyngste dagene for beboerne i flyktningeleiren på hovedflyplassen i Bangui.

- Det ble skutt mot leiren. Skuddene var rettet direkte mot hjelpepostene. Under skuddvekslingene ble tre barn drept. Det var et stort tap for oss alle i leiren, sier Hurum.

Skuddvekslingen forårsaket at Leger Uten Grenser-posten drastisk reduserte innsatsen.

- Sikkerhetssituasjonen på flyplassen har blitt bedre, men den må bli enda bedre. Ellers klarer vi ikke å trappe opp arbeidet vårt, som sårt trengs for de 100 000 menneskene som trenger hjelp, sier hun.

Kaotisk
Situasjonen i Bangui beskrives som dramatisk og kaotisk. Hjelpeorganisasjonene jobber på døgnbasis og Leger Uten Grenser har vært alene i hovedstaden over lengre tid. Først i dag kom det til flere organisasjoner som er behjelpelig. I tillegg jobber Leger Uten Grenser i syv ulike prosjekter rundt om i Den sentralafrikanske republikk.

Leger Uten Grenser

* Leger Uten Grenser gir humanitær medisinsk nødhjelp til mennesker berørt av væpnede konflikter, kriser, epidemier og naturkatastrofer, og til befolkningsgrupper som mangler helsetjenester på grunn av sosial eller geografisk isolasjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.