Gå til sidens hovedinnhold

Føler seg hengt ut av NAV

«Jane» bruker verken rusmidler eller tunge medisiner. Likevel omtales hun som ruset og umotivert i et brev fra NAV. Jeg føler meg hengt ut, sier hun.

OSLO ØST: «Jane», som egentlig heter noe annet, men ikke ønsker å stå fram med navn i avisa, kom til Norge for 16 år siden. I over 10 av disse årene har hun jobbet ved forskjellige hoteller i Oslo. De siste årene har hun vært rammet av en nyresykdom, men ønsker nå å vende tilbake til arbeidslivet.

Sjokkert

Hun kontaktet NAV, som satte i gang tiltak for å få kvinnen inn på en atføringsbedrift, AS Varbas, med mål om å en gang kunne ta del i det vanlige arbeidslivet igjen. Så langt var alt greit, trodde hun.

Overraskelsen kom imidlertid da hun ved en feiltagelse fikk tilgang til informasjonen NAV hadde oversendt Varbas da hun skulle møte sin nye arbeidsgiver. Saksbehandleren fra NAV skriver nemlig følgende om «Jane»:

Jeg har observert følgende hos bruker: Eks. vanskelig for å møte til avtale, usikker på motivasjon, virker ruset, mistenker lese- og skrivevansker.

Hun trodde ikke det hun leste.

Ruset? Vanskelig for å møte til avtale? Dette brevet ble altså sendt til Arbas etter at jeg hadde møtt saksbehandleren en eneste gang. Til dette møtet kom jeg hundre prosent presis. Jeg rører verken alkohol eller andre rusmidler. Jeg bruker heller ikke tunge medisiner av noe slag. Hvorfor skriver vedkommende dette om meg? Det eneste som stemmer er at jeg har enkelte lese- og skrivevansker, men det er jo samtidig grunnen til at jeg får undervisning på Rosenhoff, noe NAV er fullt klar over, sier den fortvilte kvinnen.

Østkantavisa har lest dokumentasjonen som bekrefter historien hennes.

Vurderer endring

NAV Grünerløkka har ikke anledning til å kommentere enkeltsaker, men beklager sterkt om noen av brukerne har opplevd seg misforstått.

Vi opererer med et standard følgebrev til bedriftene. Dette følgeskrivet inneholder noen eksempler på enkelte typer problematikk en bruker kan streve med, så som rusproblem, lese-/ skrivevansker, og lignende.

Disse eksemplene står igjen i brevet når vi sender det fra oss. Vi vurderer nå å fjerne denne skyggeteksten, da vi ser at den kan misforstås. Vi beklager sterkt dersom brukere av våre systemer har opplevd seg misforstått eller dårlig behandlet på bakgrunn av dette skrivet, opplyser enhetsleder ved NAV Grünerløkka, Aino Lundberg i en e-post til Østkantavisa.

Hun oppfordrer «Jane» til å ta kontakt med NAV for å rydde opp i misforståelsen.

Ikke godt nok

«Jane» mener noe må være alvorlig galt når man kan lese personkarkteristikker av denne typen om seg selv.

Jeg synes det er galt at en saksbehandler skal kunne skrive slik om en bruker. Uavhengig om det er en misforståelse av brevet står det det som står, nemlig at jeg virker ruset. Det er jeg jo ikke, fastslår hun.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem