Gå til sidens hovedinnhold

Føler seg krenket i butikker

En av to føler seg krenket over å måtte bruke egne innganger for rullestolbrukere i butikker.

Det viser en undersøkelse gjort av Norges Handikapforbund. Forbundet påpeker at mange butikker har skaffet seg alternative måter for funksjonshemmede å komme seg inn på, som egne ringeklokker, vareinnganger eller trappeheiser.

- Det føles stigmatiserende å måtte bruke en separat inngang eller å måtte ringe på og stå og vente. Dette er billige og dårlige løsninger, og det var ikke dette som var meningen med den nye loven, sier rullestolbruker Anders Larsen Haug til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Lurer seg unna
Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven trådte i kraft i fjor. Den pålegger en plikt til såkalt universell utforming både for private og offentlige virksomheter. Dette betyr at de fysiske forholdene skal tilrettelegges så flest mulig kan benytte seg av virksomheten.

- Men å ringe på en klokke og stå utenfor og vente i flere minutter, for så å måtte komme seg inn via løse skinner, eller å måtte benytte seg av egen inngang eller trappeheiser med både sirener og lys, det er ikke likeverdig. Vi mener mange butikker prøver å lure seg unna kravet til universell utforming med disse løsningene, sier David Brændeland, medierådgiver i Norges Handikapforbund til ANB.

Føler seg beglodd
I undersøkelsen sier også 52 prosent at de opplever dobbeltskinner som erstatning til trinnfri atkomst som krenkende. 41 prosent synes det samme om løfteplattform utendørs, og 30 prosent mener dette om å måtte benytte trappeheis innendørs.

Flere av de spurte i undersøkelsen forteller dessuten at de føler seg «beglodd» og «nedverdiget» av å måtte vente flere minutter utenfor butikkene for at betjeningen skal komme og låse dem inn bakdøra.

Både Brændeland og Haug ber likestillings- og diskrimineringsombudet å komme mer på banen.

- Vi forventer at ombudet tar affære og ikke godtar denne formen for unnasluntring, sier Brændeland.

- Prøv rullestol
Anders Larsen Haug, som også er leder av Norges Handikapforbunds ungdom, unngår helst handlegater og holder seg til det lokale kjøpesentret.

- Der er det relativt bra tilgjengelighet. Men jeg vil gjerne utfordre de butikkene som synes disse løsningene er ok: Prøv å sitte i rullestol i to uker. Etterpå kan vi snakke sammen, sier Haug.

I undersøkelsen har rundt 3.000 av Norges Handikapforbunds medlemmer i hele landet fått spørreskjema på e-post. Omkring 500 har svart på undersøkelsen.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser