Føler seg yngre som pensjonist

Foto: Illustrasjonsbilde (Crestock)

De fleste kjenner seg åtte til ti år yngre etter å ha blitt pensjonist.

09.11.09 07:40

Forskerne har undersøkt nærmere 15.000 ansatte i det statlige franske elektrisitets- og gasselskapet, først sju år før de nådde pensjonsalderen og deretter sju år etter at de hadde hatt sin siste arbeidsdag.

Pensjonsalderen i selskapet er rett nok 55 år, men undersøkelsen viser likevel at de ansatte føler seg stadig dårligere de siste årene i arbeidslivet.

Straks de hadde sluttet, følte de seg dramatisk bedre og åtte til ti år yngre. Det viser ifølge forskerne at mange betrakter arbeidet som skadelig for helsen.

Pensjonistene følte seg fortsatt bra sju år senere, og resultatet var det samme for både kvinner og menn, uansett hvor på rangstigen i selskapet de hadde vært.

De som føler seg mest elendig i årene før de nådde pensjonsalderen, føler seg også aller sprekest straks de har hatt sin siste arbeidsdag, konstaterer forskerne som presenterer sine funn i siste utgave av legetidsskriftet The Lancet.

- Våre resultater burde bekymre beslutningstakere som forsøker å overbevise ansatte om å bli værende i arbeidslivet, sier Hugo Westerlund ved Stressforskningsinstituttet på universitetet i Stockholm. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.