Gå til sidens hovedinnhold

– Føles som en eim av brent grill som er vond å puste inn

Rolf Snekkevåg har vært nabo til Klemetsrudanlegget i 20 år. Han sier avfallslukten aldri har vært så ille som nå.

LOFSRUD: – Det lukter så vondt at det svir i øynene. Slik har det vært siden slutten av juli. Det føles som en eim av brent grill som er vond å puste inn. Når det nærmer seg kveld blir det ekstra ille. Nylig måtte jeg lukke alle dører og vinduer klokken 19.00, sier nabo Rolf Snekkevåg.

Han har vært nabo til det store Klemetsrudanlegget i nærmere 20 år. Men i høst har det nesten ikke vært mulig å sove med åpent vindu eller sitte ute og kose seg.

– Folk kommer ikke på besøk fordi de synes det er ubehagelig med den vonde lukten fra Klemetsrudanlegget, legger han til.

Energigjenvinningsetaten (EGE) har den siste tiden mottatt en rekke luktklager fra berørte naboer. Også fra Snekkevåg.

Les også: Flytter fra parafinstank

Er ikke bra nok

For to uker siden var han så sint at han i en mail til Jannicke Gerner Bjerkås, direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar, kalte tilstanden som å bo i et «helvete av lukt».

– Vi beklager. Vi kan ikke leve med at vi påfører dere slike luktplager. Dette tas nå tak i på en systematisk måte, svarer Gerner Bjerkås.

Hun sier at årsaken til lukten i høst etter all sannsynlighet er lav avfallstilgang, slik at man gradvis har gravd seg ned til gammelt avfall i bunkeren.

– Samtidig fikk vi et kranhavari, og kunne ikke flytte nylevert avfall fra den ene siden av bunkeren til de andre. Det gir luktulemper, sier hun.

På kort sikt repareres kranen og bunkeren fylles opp slik at det gamle og illeluktende avfallet nå dekkes over.

– Men, dette er ikke bra nok. Det vet både vi og naboene til anlegget. Vi setter derfor i gang et større prosjekt. Målet er å få kontroll på lukten og holde den innendørs i hallene, også når vi har lite avfall i bunkeren, sier Gerner Bjerkås.

Prosjektet skal omfatte både Klemetsrud og Haraldrud.

Les også: Kjemikalieutslipp fra Klemetsrudanlegget

– Driter i oss

Rolf Snekkevåg har også mottatt en personlig beklagelse fra Gerner Bjerkås.

– Jeg er lei meg for at alt jeg kan gjøre akkurat nå, er å beklage plagene du opplever. Selv om det ikke føles sånn for deg og naboene, så er vi veldig opptatt av å drive anlegget til minst mulig sjenanse for dere, skrev hun i en mail for to uker siden.

Les også: Verdensledende på kildesortering

Snekkevåg, for øvrig styreleder i Rudshøgda 4c sameie, er ikke fornøyd med svaret.

– Denne forklaringen har vi fått mange ganger. For noen år siden var problemet at en dør inn til bunker sto åpen. Det skulle ikke være noe problem når utvidelsen var ferdig.

– Så hva har de lært, ingen ting! Vi finner oss ikke i en slik behandling. Vi føler at EGE bare driter i de som bor her, skriver han i sitt svar til Gerner Bjerkås.

Denne uken innkaller Snekkevåg til styremøte i grendelaget for å diskutere problemene rundt luktsituasjonen.

– Vi kommer til å gå et skritt videre om lukten ikke gir seg. Tidligere har vi vært i kontakt med Fylkesmannens miljøvernavdeling, blant annet da det var snakk om å legge matsorteringsanlegget til Klemetsrud, sier Rolf Snekkevåg.

Flere saker fra dittOslo

MC-klubb har slått seg ned i boligstrøk

Dette fant politiet da de skulle undersøke en vannlekkasje

Slik gikk Cathrine i svindelfella

Her bryter Oslo kommune markaloven

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien