RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Foleys siste brev til familien pugget av dansk gissel

BREV: James Foley fikk danske Daniel Rye Ottosen, som også var tatt som gissel, til å memorere et muntlig brev til familien. Tirsdag slapp IS en video som angivelig viser halshuggingen av Foley.
BREV: James Foley fikk danske Daniel Rye Ottosen, som også var tatt som gissel, til å memorere et muntlig brev til familien. Tirsdag slapp IS en video som angivelig viser halshuggingen av Foley. Foto: Nicole Tung (Afp)
Sist oppdatert:
Håpet å være hjemme til søsterens bryllup.

Den amerikanske journalisten James Foleys siste ord til familien skal ha blitt pugget av et annet gissel, som deretter videreformidlet dem, skriver Daily Mail.

Tirsdag slapp den islamistiske ekstremistgruppen IS en video som angivelig viser halshoggingen av James Foley, som har vært savnet siden 2012.

Den danske fotojournalisten Daniel Rye Ottosen (25) tilbrakte 13 måneder som gissel sammen med Foley, og lovet ham å fortelle familien ordrett det Foley ønsket å si til dem.

GROTESKT: Skjermdump fra videoen av det som trolig er henrettelsen av den amerikanske frilansjournalisten James Foley.

Ottosen memorerte et langt brev hvor Foley blant annet snakket om at han håpet å bli løslatt i tide til søsteren Katies bryllup året etter. Da Ottosen slapp fri i juni, skal det første han gjorde ha vært å ringe til Foleys mor Diane, og videreformidle det lange brevet han hadde pugget.

Nevnte hvert familiemedlem

Familien Foleys prest, Marc Montminy, forteller at fordi Foley var amerikaner, skal han aldri ha fått lov til å sende et brev slik som de andre gislene. Foley, som ble kalt «Jim», dikterte derfor brevet til Ottosen slik at han kunne viderebringe det. 

Nevnte hvert familiemedlem

Her skal han ha nevnt hvert eneste familiemedlem, og fortalt hvor glad han var i dem.

- Han sa at han var veldig glad i dem alle sammen og at han visste at de også var glad i ham, ba for ham og kjempet for at han skulle løslates. Han avsluttet brevet i en håpefull tone, og sa at han håpet han ville være der når søsteren Katie skulle gifte seg, sier Montminy, og legger til at søsteren akkurat hadde blitt forlovet da Foley dro til Syria. 

- Utsatt for mest tortur

Fakta: Fakta om James Foley

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Amerikansk frilansjournalist som blant annet jobbet for GlobalPost og nyhetsbyrået AFP. Foley var født 18. oktober 1973 i Rochester i New Hampshire.

Tirsdag 19. august offentliggjorde den islamistiske ekstremistgruppen IS i Irak en video som viser at Foley blir halshogd. Amerikanske myndigheter har konkludert med at videoen er ekte.

Videoen viser også en annen amerikansk journalist, Steven Sotloff, i live. Det ble sagt at også han vil bli drept om ikke USA stanser flyangrepene mot IS i Irak.

Foley forsvant 22. november 2012 mens han var på oppdrag i Idlib-provinsen i Syria. Han hadde tidligere dekket krigen i Libya, der han satt 45 dager som fange i 2011.

USA gjorde i sommer et forgjeves forsøk på å redde Foley, Sotloff og andre amerikanske gisler i Syria.

Foleys mor Diane jobbet hardt for å finne en måte å få sin sønn hjem på.

Phil Balboni, administerende direktør i GlobalPost som Foley jobbet for, forteller til Daily Mail at moren reiste til København for å møte Ottosen uken før sønnen ble henrettet. 

- Han ga ny informasjon om tiden med Jim. Alle de frigitte gislene fortalte om Jims mot. Fordi han var amerikansk var han utsatt for mest tortur og mishandling, men de klarte aldri å bryte ham ned, sier Balboni.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere