*Nettavisen* Nyheter.

Følg stormen direkte her

Superstormen Sandy treffer fastlandet i USA natt til tirsdag

29.10.12 23:17

HTML EMBED

WASHINGTON D.C. (Nettavisen): Superorkanen Sandy ventes å gjøre store ødeleggelser i USA natt til tirsdag norsk tid.

Barack Obama har allerede oppfordret amerikanere til å høre på myndighetene.

- Dette er en alvorlig storm og den kan potensielt ha fatale konsekvenser, sier president Barack Obama i en tale mandag ettermiddag.

Flere amerikanske kystbyer, blant annet Atlantic City i New Jersey og Ocean City i Maryland, står allerede delvis under vann, som følge av uværet, som rammer 60 millioner amerikanere.

I den siste oppdateringen fra USAs nasjonale orkansenter, kl 22 norsk tid, varsles det at Sandy beveger seg svært raskt mot de sørlige delene av New Jersey og Delaware. Det advares mot livstruende stormfronter og vindkast av orkans styrke. Vinden kan komme opp i 150 kilometer i timen.

FØLG STORMEN DIREKTE I VIDEOBILDET OVER!

- New York er en spøkelsesby
Det er ventet at New York vil bli rammet hardt, og allerede før stormen traff for fullt, oppstod det dramatikk da en kran på 75. etasje av et nybygg knakk.

Norske Even Trygve Hansen (62) holder til på hotellet Mariott Marquis på Times Square. Ved 22-tiden norsk tid forteller han om en spesiell stemning i metropolen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

- New York er nå i ferd med å bli en spøkelsesby. Snart er det bare blinkende lys fra politi og brannbiler, og de ber alle om å komme seg innendørs, forteller Hansen til Nettavisen.

Hansen - som tidligere har jobbet som journalist i Aftenposten og VG, og nå er administrerende direktør i Fagpressen - sier at det virker som beboerne i byen nå i større grad tar dette alvorlig.

- Selv her midt i byen, har mange firmaer barrikadert seg med sandsekker utenfor inngangene. Det alvorlige de frykter, er jo saltvannet. Det vil ødelegge ledninger og datautstyr og vil påføre store skader, forklarer Hansen.

- Jeg har opplevd storm her før, men det var rene barnematen mot det man venter nå, legger Hansen til.

Konferansen Even Trygve Hansen skulle være med på, har blitt avlyst. Hotellrommet til nordmannen ligger i 38. etasje.

- Nå har vi fått beskjed om å dra igjen gardinene og holde oss borte fra vinduene. Vinden øker og vannet stiger kraftig, sier den administrerende direktøren i Fagpressen.

Hamstrer mat
I matbutikken på Cleveland Park, et boligområde i Washington, var det lang kø mandag formiddag.

Hyllene med hermetikk og store vannbeholdere er i ferd med å tømmes. I dette området ventes det å bli verst mandag kveld og tirsdag morgen amerikansk tid.

- Været er temmelig dårlig og varslene blir bare verre og verre for dette området. Jeg tror nok ikke de ville stengt av t-banen og regjeringsbyggene om ikke de forventet at det blir ille, forteller Lauren Alikhan (29) til Nettavisen.

Enorme konsekvenser
Konsekvensene av stormen kan bli enorme. Ni delstater har erklært unntakstilstand, og både president Obama og presidentkandidat Mitt Romney har avlyst valgkamparrangementer som følge av Sandy.

Nærmere 700.000 mennesker har så langt mistet strømmen på den amerikanske østkysten, ifølge de siste meldingene kl 23. Det er ventet at millioner flere kan ende opp uten strøm når stormen slår til for fullt.

Myndighetene i New York har evakuert nærmere 400.000 personer. Folk oppfordres til å holde seg innendørs og ikke bevege seg ute med mindre det er strengt nødvendig.

FØLG UTVIKLINGEN DIREKTE MED MELDINGENE FRA NATIONAL HURRICANE CENTER:

HTML EMBED
new TWTR.Widget({ version: 2, type: 'search', search: 'from:NHC_Atlantic since:2012-10-28', interval: 6000, title: 'National Hurricane Center', subject: 'Analyser, prognoser og varsler', width: 480, height: 150, theme: { shell: { background: '#8ec1da', color: '#ffffff' }, tweets: { background: '#ffffff', color: '#444444', links: '#1985b5' } }, features: { scrollbar: false, loop: true, live: true, hashtags: true, timestamp: true, avatars: true, toptweets: true, behavior: 'default' }}).render().start();

FØLG UVIKLINGEN I INTERAKTIVT KART:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.