Gå til sidens hovedinnhold

Følg tiårsmarkeringene etter 22. juli-terroren direkte

Se sending direkte fra tiårsmarkeringene i Oslo og på Utøya.

Se sending fra minnemarkeringen på Utøya klokka 15.00:

Se opptak fra minnemarkeringen i regjeringskvartalet:

Se opptak fra minnegudstjenesten i Oslo domkirke:

Den første markeringen startet i regjeringskvartalet klokka 9. Kronprins Haakon Magnus og kronprinsesse Mette-Marit, medlemmer av Stortinget og regjeringen var til stede.

Klokka 11 startet minnegudstjenesten i Oslo domkirke. Kong Harald og dronning Sonja var blant dem som deltok.

Klokka 15 er det minnemarkering på Utøya.

- Vi må tørre og snakke om det som har skjedd

Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra representerer kongefamilien ved markeringen på Utøya.

Kronprinsen var den første til å tale under markeringen torsdag ettermiddag.

- Ingen skal føle seg alene og motløse i kampen mot de høyreekstreme kreftene, sa kronprins Haakon i talen.

Kongefamilien har i løpet av året møtt pårørende, overlevende, nødetatene og de som hjalp til under angrepet for ti år siden.

- Det har vært fin og lærerikt. Vi må må tørre og snakke om det som skjedde, selv om det er ubehagelig, uttalte kronprinsen.

Kronprins Haakon sa at også han er redd for at det norske samfunnet ikke har vært flinke nok til å lytte og gi plass til alle følelsene og traumene etter 22. juli. Han håper at tiårsmarkeringen kan bidra til å skape et språk som gjør at Norge kan komme videre.

– Og jeg håper at markeringen bidrar til å skape rom. Rom for historiene selv om de er vonde. Rom for alle dere som lever med sår og arr, la kronprinsen til.

- Våre kraftigste våpen

Jens Stoltenberg, tidligere statsminister og Ap-leder og nå generalsekretær i Nato, var en av dem som talte i domkirken. Han snakket om de som sitter igjen med tap og sorg og sa at fortvilelsen blir større av at liv som kunne vært reddet ikke ble reddet den dagen.

Om terror sa han at den kommer i mange former og forkledninger og at han i Nato-jobben har møtt mange som er blitt ofre for terror.

- Politiske ideer og religion forvrenges for å rettferdiggjøre grusomme handlinger, sa Stoltenberg. Han sa gjerningsmannen bak 22. juli-terroren var høyreekstrem og misbrukte kristne symboler.

- Han var en av oss, men han var ikke en av oss som respekterer demokratiet, sa Stoltenberg og sa det ikke spiller noen rolle om terroristene plasser seg til høyre eller venstre i det politiske landskapet, om de kaller seg kristne eller muslimer.

- Ytringsfriheten er selve kjernen i demokratiet, men jo flere ytringer, desto flere ekstreme holdninger kommer til uttrykk. Det er ytringsfrihetens innebygde paradoks. Svaret er ikke å begrense ytringsfriheten. Svaret er å bruke den, sa Stoltenberg og la til.

- Våre kraftigste våpen er verdiene våre, tilliten til demokratiet.

Han fortalte at han hadde et bilde av Utøya på kontoret sitt i Brussel.

- Jeg ser på det hver dag og tenker på dere. AUF har båret et altfor stort ansvar etter terrorangrepene, men vi skal fortelle historien om 22. juli sammen med dere.

- Vi har ikke stoppet hatet

- De 77 ble drept fordi de var på jobb for demokratiet vårt, drept fordi de var AUF-ere, sa AUF-leder Astrid Hoem blant annet da hun talte i regjeringskvartalet om bomben i Oslo og massakren på Utøya.

– Ti år senere må vi snakke sant. Vi har ikke stoppet hatet. Høyreekstremismen lever fortsatt. Terroristen var en av oss, slik som de som drepte Benjamin Hermansen var en av oss, og slik som han som drepte Johanne Ihle-Hansen og angrep Al-Noor- moskeen var en av oss, sa AUF-lederen videre.

Les også: Fakta om tiårsmarkeringen for 22. juli

- Den livsfarlige rasismen og høyreekstremismen lever fortsatt, sa Hoem og sa de neste ti årene må brukes til å ta et oppgjør med hatet.

– Sannheten om de siste ti årene er historien om et oppgjør som aldri kom, men som vi må bruke de neste ti årene på å ta, sa hun.

– Det er nå vi en gang for alle må si at vi ikke godtar rasisme, ikke godtar hat. Gjør vi det nå, så kan vi kanskje klare å holde løftet om aldri mer 22. juli, sa Hoem.

- Lov å kjenne på fortvilelsen

22. juli var et angrep på demokratiet og politisk motivert terror rettet mot Arbeiderpartiet og AUF, sa statsminister Erna Solberg i sin tale på markeringen i regjeringskvartalet.

– Etter ti år er det lov å kjenne på fortvilelsen. Etter ti år er det lov å kjenne på savnet. Og det er lov å kjenne på raseriet, sa statsministeren på tiårsmarkeringen.

Hun sa videre at det bekymrer henne at mange fortsatt strever i hverdagen, og at det gjør vondt å høre at overlevende fra Utøya utsettes for hets og trusler.

- Det er uakseptabelt at overlevende fra Utøya utsettes for hets og trusler. Det viser hvor viktig det er at vi tar kampen mot hatytringer, rasisme og ekstremisme på alvor. Vi må ikke la hatet stå uimotsagt, uttalte statsministeren.

Vi skal aldri akseptere at noen tyr til vold for å stoppe de som mener noe annet, understreket Solberg.

- Hva ville de tenkt om oss nå?

Den nasjonale støttegruppens leder Lisbeth Røyneland talte også på markeringen i regjeringskvartalet torsdag morgen.

For Røyneland, som selv mistet et barn i angrepet på Utøya, har det vært viktig å gi de vi mistet et ansikt.

– Hva ville de som ikke er her i dag tenkt om oss nå, ti år etter, spurte hun i sin tale.

- I dagene etter angrepene på regjeringskvartalet og Utøya kom hverdagen og med den baksiden av rosetoget. I tiden etter kom en samfunnsdebatt som ble mer polarisert, ting som er uhørt å si har blitt normalisert, sa hun.

– Mange har ikke fått den riktige hjelpen de har hatt krav på. Tiden leger ikke alle sår, selv om samfunnet forventer det. Brutaliteten i angrepene tærer over tid, det vet de som så venner og kollegaer dø foran seg, uttalte Røyneland.


Her er hovedprogrammet for tiårsmarkeringen:

Klokken 9: Minnemarkering i regjeringskvartalet, hvor statsminister Erna Solberg (H) er blant talerne. Kronprinsparet er også til stede, og det blir navneopplesning, kransenedleggelse og musikalske innslag.

Klokken 11: Gudstjeneste i Oslo domkirke, hvor biskop Kari Veiteberg holder preken. Nato-sjef Jens Stoltenberg taler, og kongeparet vil være til stede. Etter gudstjenesten ringer alle landets kirkeklokker i takt.

Klokken 13: Gudstjeneste i Hole kirke, hvor biskop Jan Otto Myrseth holder preken. Kronprinsparet vil være til stede. Det holdes også gudstjenester i en rekke andre kirker rundt om i landet.

Klokken 15: Minnemarkering på Utøya, hvor blant annet kronprins Haakon taler. Det blir også taler fra overlevende og etterlatte, musikalske innslag, samt navneopplesning og kransenedleggelse.

Klokken 17: Mottakelse i Oslo rådhus, hvor berørte er invitert av Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Klokken 19: Rådhusklokkene vil slå 77 slag – et for hvert av terrorofrene – samt spille «Til ungdommen». Samtidig stanses all kollektivtrafikk i hovedstaden.

Klokken 19.55: Nasjonalt minnearrangement i Oslo Spektrum, hvor blant annet kong Harald taler. Det blir også en rekke andre taler, samt musikalske innslag fra blant annet Highasakite, Dagny og Odd Nordstoga.

(Kilder: NTB, Regjeringen, 22. juli-senteret og Den nasjonale støttegruppa)


Les også

Terrorangrepene 22. juli markeres over hele landet