*Nettavisen* Nyheter.

Følg Trump-høringen direkte

Riksrettsprosessen mot Trump:

USAs Ukraina-ambassadør mener Donalds Trumps mål var å etterforske Biden. - En heksejakt, det er en bløff! sier Trump i forbindelse med onsdagens riksrettshøring i Washington.

13.11.19 21:22

NEW YORK (Nettavisen/NTB): Den første direktesendte TV-sendingen av riksrettshøringene om Donald Trumps samtale med Ukrainas president startet onsdag ettermiddag norsk tid. Følg høringen direkte øverst i saken!

Under høringen onsdag fortalte USAs Ukraina-ambassadør, William Taylor, at Donald Trumps hensikt var å granske Joe Biden. Taylor beskrev også en irregulær diplomatisk kanal.

Les også: USAs Ukraina-ambassadør forklarte seg om ukjent telefonsamtale

En stund inn i høringen på onsdag raste også president Donald Trumps talskvinne Stephanie Grisham på Twitter.

- Denne skammelige høringen er ikke bare kjedelig, men den er en kolossal sløsing av skattebetalernes tid og penger. Kongressen burde ha jobbet med å få gjennom USMCA-avtalen, finansiert våre myndigheter, militæret, jobbet med å redusere prisene på medisiner og så mye mer. Donald Trump jobber akkurat nå - demokratene burde følge hans eksempel, skriver hun på Twitter.

Trump: - Det er en heksejakt, det er en bløff

Talskvinne Stephanie Grisham var også tydelig på at Trump selv ikke følger med på høringen.

– Han er i Det ovale kontor der han sitter i møter. Han jobber, sier Grisham.

Trump møtte senere på onsdagen Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Da Trump ble bedt om å kommentere høringene, svarte han følgende:

– Det er en heksejakt, det er en bløff. Jeg er for opptatt til å se på. Jeg har ikke blitt orientert, sa Trump.

– De bruker advokater som er TV-advokater, la han til.

Klikk på bildet for å forstørre. - Denne skammelige høringen er ikke bare kjedelig, men den er en kolossal sløsing av skattebetalernes tid og penger, skriver Donald Trumps talskvinne, Stephanie Grisham, på Twitter.

- Denne skammelige høringen er ikke bare kjedelig, men den er en kolossal sløsing av skattebetalernes tid og penger, skriver Donald Trumps talskvinne, Stephanie Grisham, på Twitter. Foto: AP Photo/Andrew Harnik

Les: - Det må komme noe knusende mot Trump

Drag queen satte farge på høringen

En person som var med å sette farge på høringen onsdag, var Pissi Myles, en drag queen fra New York.

Klikk på bildet for å forstørre. Drag queen Pissi Myles fikk folk til å sperre opp øynene på onsdag, i forbindelse med de offentlige høringene på Capitol Hill.

Drag queen Pissi Myles fikk folk til å sperre opp øynene på onsdag, i forbindelse med de offentlige høringene på Capitol Hill. Foto: REUTERS/Erin Scott

Ifølge Business Insider holder hun tittelen «Miss Fish NYC 2014», og skal være veldig engasjert i politikk. Hun er den på Capitol Hill som fikk flest folk til å sperre opp øynene på onsdag, i forbindelse med høringen.

- Det er en crazy dag i Washington i dag! Spenningen er høy, men terskelen for hvem de slipper inn i denne bygningen er veldig, veldig lav, sier hun til ABC News.

Flere la også ut Twitter-meldinger om henne.

Klikk på bildet for å forstørre. - Det er en crazy dag i Washington i dag! Spenningen er høy, men terskelen for hvem de slipper inn i denne bygningen er veldig, veldig lav, sier drag queen Pissi Myles til ABC News.

- Det er en crazy dag i Washington i dag! Spenningen er høy, men terskelen for hvem de slipper inn i denne bygningen er veldig, veldig lav, sier drag queen Pissi Myles til ABC News. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin


Leste opp anklagene mot Trump

Demokraten Adam Schiff, leder av etterretningskomiteen i Representantenes hus, åpnet onsdagens høring i en fullsatt sal på Capitol Hill. Han leste opp flere av anklagene mot USAs president Donald Trump.

Klikk på bildet for å forstørre. Adam Schiff and Devin Nunes at House Intelligence Committee holds hearing on Trump impeachment inquiry on Capitol Hill in Washington Chairman Adam Schiff appear at a House Intelligence Committee impeachment inquiry hearing into U.S. President Donald Trump on Capitol Hill in Washington, U.S., November 13, 2019.

Demokraten Adam Schiff, til venstre på bildet, leder av etterretningskomiteen i Representantenes hus, åpnet onsdagens høring i en fullsatt sal på Capitol Hill. Devin Nunes, til høyre på bildet, er Republikanernes fremste representant i etterretningskomiteen. Han kalte i sitt åpningsinnlegg riksrettsprosessen for en svertekampanje. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

– Det er få ting som har like store konsekvenser som en riksrett mot en president, sa Schiff i sitt åpningsinnlegg.

– Spørsmålene som denne riksrettsgranskningen søker å få svar på, er om president Donald Trump forsøkte å utnytte Ukrainas sårbarhet og la Ukraina blande seg inn i våre valg, sa han videre.

- Dette gjør stor skade på landet vårt

Devin Nunes, Republikanernes fremste representant i etterretningskomiteen, kalte i sitt åpningsinnlegg riksrettsprosessen for en svertekampanje.

– Dette gjør stor skade på landet vårt. Det er ingenting annet enn en riksrettsprosess på jakt etter en forbrytelse, sa han.

Klikk på bildet for å forstørre. President Donald Trump er ventet å komme med en uttalelse søndag ettermiddag.

President Donald Trump ser ikke på TV-sendingen fra riksrettshøringen i Kongressen, opplyser hans talskvinne Stephanie Grisham. – Han er i Det ovale kontor der han sitter i møter. Han jobber, sier Grisham. Foto: (NTB scanpix)

Demokratene i Representantenes hus planlegger å bruke de neste ukene til å bevise at Trump misbrukte sin makt ved å be Ukraina om hjelp til å vinne presidentvalget neste år.

Trumps plan var ifølge Demokratene å få Ukraina til å sverte hans politiske rival Joe Biden og sønnen Hunter, ved å innlede en korrupsjonsetterforskning mot dem.

Fra og med onsdag blir utspørringene, som til nå har foregått bak lukkede dører, direktesendt på amerikansk fjernsyn.

Les: Majoriteten tror at Donald Trump vinner presidentvalget

Trump: Heksejakt

Kjernen i riksrettsproseseen mot Trump er en telefonsamtale han hadde 25. juli i år med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, der han ba Ukraina etterforske demokraten Joe Biden og hans sønn Hunter, som har sittet i styret til et ukrainsk gasselskap.

Noen dager tidligere hadde Trump stanset en utbetaling på 390 millioner dollar (nær 3,6 milliarder kroner) i militær bistand til Ukraina. Kjernen i etterforskningen er hvorvidt Trump brukte militærbistanden som brekkstang for å presse Ukraina til å etterforske mannen som kan bli hans motstander under presidentvalget neste år.

Innholdet i telefonsamtalen ble kjent i midten av september som følge av et internt varsel til generalinspektøren for de amerikanske etterretningstjenestene og påfølgende lekkasjer til pressen.

Forklarte seg om ukjent telefonsamtale

USAs Ukraina-ambassadør forklarte seg om en til nå ukjent telefonsamtale under onsdagens riksrettshøring om Donald Trumps samtale med Ukrainas president.

Høringen onsdag startet med forklaringen til USAs fungerende ambassadør til Ukraina, William Taylor, og statssekretær George Kent i Utenriksdepartementet.

Taylor sa at han overfor Trump-administrasjonen hadde gjort sitt syn kjent om at «å holde tilbake sikkerhetsforsikringer i bytte mot hjelp til en innenrikspolitisk kampanje i USA, ville ha vært galskap».

Klikk på bildet for å forstørre. USAs fungerende ambassadør til Ukraina, William Taylor, forklarer seg onsdag på Capitol Hill i Washington.

USAs fungerende ambassadør til Ukraina, William Taylor, forklarer seg onsdag på Capitol Hill i Washington. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Taylor sa videre at han hadde merket seg at det fantes to politiske kanaler i forholdet til Ukraina – en «regulær» kanal og en «irregulær» kanal. Sistnevnte ble ledet av Trumps personlige advokat Rudy Giuliani, sa Taylor, som la til at det etter hvert ble klart for ham at det ble stilt betingelser til Ukrainas nye president.

– Forsøket på å få Ukrainas president til å granske et energiselskap koblet til demokratenes presidentkandidat Joe Bidens sønn viste hvordan USAs offisielle utenrikspolitikk ble undergravd av irregulære framstøt ledet av Giuliani, sa Taylor.

Ukjent samtale

Taylor sa også at han fredag i forrige uke fikk vite fra sin stab at de under et besøk på en restaurant overhørte en telefonsamtale mellom Trump og USAs ambassadør til EU, Gordon Sondland, dagen etter Trumps telefonsamtale til Ukrainas president. Sondland ringte til Trump fra restauranten, og Taylors medarbeidere som var til stede, kunne høre Trump spørre om «granskingene».

Sondland sa til presidenten at ukrainerne sto klare til å ta fatt på arbeidet, forklarte Taylor. Taylor sa også at Sondland hadde sagt at «alt» var avhengig av at Ukrainas president offentlig måtte kunngjøre etterforskning av Biden. Det skjedde imidlertid ikke.

– Trump brydde seg mer om å granske Biden enn det Ukraina gjorde selv, sa Sondland etter at samtalen var over, ifølge Taylor.

Se video av denne delen av forklaringen her:

– Svertekampanje

Fredag skal USAs tidligere ambassadør til Ukraina, Marie Yovanovitch, vitne. Hun ble brått fjernet fra stillingen tidligere i år, angivelig fordi hun ikke ville spille på lag med Giuliani. Amerikanske diplomater har sagt at hun ble behandlet «dårlig» av Trump-administrasjonen.

Klikk på bildet for å forstørre. Fredag skal USAs tidligere ambassadør til Ukraina, Marie Yovanovitch, vitne.

Fredag skal USAs tidligere ambassadør til Ukraina, Marie Yovanovitch, vitne.  Foto: (NTB scanpix)

Statssekretær George Kent sa under onsdagens høring at Giuliani og Giulianis stab hadde igangsatt en kampanje mot den daværende ambassadøren.

– I løpet av 2018 og 2019 ble jeg stadig mer oppmerksom på et forsøk fra Rudy Giuliani og andre, inkludert hans partnere Lev Parnas og Igor Fruman, om å igangsette en svertekampanje mot ambassadør Yovanovitch og andre ansatte ved USAs ambassade i Kiev, sa Kent.

I sitt åpningsinnlegg advarte Kent mot å undergrave rettsreglene.

– Jeg tror ikke at USA burde be andre land om å involvere seg i utvalgte politisk tilknyttede etterforskninger eller straffeforfølging mot motstandere av dem som sitter ved makten, fordi slike selektive handlinger undergraver rettsreglene, uansett hvilket land det gjelder, sa Kent.

Åpne høringer

Demokratene i Representantenes hus planlegger å bruke de neste ukene til å bevise at Trump misbrukte sin makt ved å be Ukraina om hjelp til å vinne presidentvalget neste år. Trumps plan var ifølge Demokratene å få Ukraina til å sverte hans politiske rival Joe Biden og sønnen Hunter, ved å innlede en korrupsjonsetterforskning mot dem.

Fra og med onsdag blir utspørringene, som til nå har foregått bak lukkede dører, direktesendt på amerikansk fjernsyn.

Selv mener Trump at han ikke har gjort noe galt. I en tale på et privat arrangement i Economic Club i New York tirsdag kalte han riksrettsgranskningen for en heksejakt preget av vrangforestillinger.

Trump møtte Erdogan

USAs president Donald Trump hyllet også på onsdag det han kaller et langt vennskap med Recep Tayyip Erdogan, da den tyrkiske presidenten ankom Det hvite hus onsdag.

– Presidenten og jeg har vært svært gode venner. Vi forstår hverandres land, sa Trump før de to gikk inn til et møte bak lukkede dører i Det hvite hus onsdag.

Trump kalte vennskapet godt. På vei inn til møtet kommenterte Trump også situasjonen i Syria og sa at våpenhvilen mellom Tyrkia og kurdiskledede styrker nord i Syria holder. Amerikanske styrker i Syria har sikret oljeressurser i landet, og IS-krigere holdes i fangenskap både av amerikansk-allierte kurdiske styrker og Tyrkia, fortalte Trump.

Tyrkias kjøp av det russiske missilsystemet S-400, og det amerikanske F-35-programmet som Tyrkia er blitt utestengt fra, vil stå på møteagendaen, uttalte Trump.

Fakta om riksretts-etterforskningen av Trump

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag