Gå til sidens hovedinnhold

Følg valgkampens første duell mellom Jonas Gahr Støre og Erna Solberg

Statsministerkandidatene møtes til frokostdebatt i Oslo ledet av tankesmien Civita.

Følg debatten direkte fra klokken 08.00 her:

- Vi skal gjennomføre store utslippskutt og gjennomføre store oppgaver. Derfor sier Ap at det er det vanlige folks tur, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre innledningsvis.

- Tiden er ikke nå til å gi 1 prosent skattekutt til de aller rikeste. Vi skal ha en ambisiøs klimapolitikk som skaper jobber. Vi skal utvikle og ikke avvikle industrien. Det er viktig å samle laget. Nå er det vanlige folks tur, sa han videre.

Solberg sa i sin innledningstale at hun er enig med Gahr Støre om at man skal se på norsk politikk i et «tiårs»-perspektiv fremover.

- Nå er vi på vei ut av en krise og koronapandemien, og vi ser at vi kommer ut med en vekstkraft. Det bobler av gründervirksomhet og tiltakslyst. Derfor skal regjeringen styrke tiltakslysten og få flere i arbeid. Flere jobber, flere bedrifter gjør at flere kommer i jobb., sa statsministeren.

Rødgrønne i medvind

Statsministeren leder en regjering som for tiden sliter på meningsmålingene. De nasjonale stortingsmålingene i juli viste et klart rødgrønt flertall.

- Det er et solid forsprang for de rødgrønne, og det blir stadig mindre sannsynlig at det er noen muligheter for at de borgerlige kan få flertall. Da må det virkelig noe dramatisk til, sa valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til Nettavisen i starten av august.

Les mer om dette her: Krisetall for Erna Solberg: 184.000 velgere har vendt regjeringen ryggen

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV får til sammen 93 mandater (85 er flertall) i målingene, mens de borgerlige regjeringspartiene, inkludert Frp, bare får 58.

- Mye snakk på rødgrønn side

Etter at krisetallene ble kjent spurte Nettavisen statsministeren om hvordan hun skal klare å dra en valgseier i havn.

- Det er å jobbe hardt og snakke om politikken, og hva vi vil framover. Det er mye snakk om hvem som skal sitte i regjering med hvem på rødgrønn siden, men vi er mest opptatt av å snakke om hva vi vil med Norge framover, sa Solberg, og sparket mot sine rødgrønne konkurrenter:

- For det er jo ikke hvem som skal sitte og styre, men hva de skal drive på med når de styrer det handler om, og der får du ikke så mange svar som er felles på den rødgrønne siden, sa hun videre.