RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Folk er Folk: - Vi vil anmelde politiet

Folk er folk-leder Bjønnulv Evenrud (t.v.) som har engasjert seg i romfolkets sak, holder en demonstrasjon utenfor Stortinget i dag kl. 14:30. Bildet er fra Sognsvann i juli.
Folk er folk-leder Bjønnulv Evenrud (t.v.) som har engasjert seg i romfolkets sak, holder en demonstrasjon utenfor Stortinget i dag kl. 14:30. Bildet er fra Sognsvann i juli. Foto: Martin Jacob Kristoffersen
Sist oppdatert:
Bjønnulf Evenrud mener aksjonen mot romfolket er ulovlig.

Mandag gikk politiet til aksjon for å kaste ut de gjenværende personene som hadde tatt seg inn i et forlatt bygg på Skøyen. Bygget eies av kommunale Omsorgsbygg.

- Politiet var der på anmodning fra Omsorgsbygg i forbindelse med de som hadde tatt seg inn ulovlig der. 12 personer ble bortvist, sier operasjonsleder Steinar Hausvik til Nettavisen.

- Det har gått veldig greit, og vi er så godt som ferdig på stedet, sier han.

Ifølge Hausvik blir personene nå anmeldt.

Les også: Nå kaster politiet ut romfolket

Hausvik vil ikke kommentere påstanden som kom fra romfolkets tolk om at aksjonen er ulovlig fordi det ikke ligger en rettslig avgjørelse til grunn.

- Nå er vi inne på det juridiske her, og det skal jeg ikke kommentere for mye. Men at de har tatt seg inn ulovlig på stedet ser vi ikke på som et dårlig grunnlag til å aksjonere. Enhver person som tar seg inn ulovlig et sted vil kunne bli aksjonert mot, sier han.

- Diskriminering

Talsperson Bjønnulv Evenrud i foreningen Folk er Folk er derimot sjokkert over aksjonen.

- For å si det veldig enkelt så jeg at politiet uttalte tidligere i dag at de ville avvente til ting hadde gått sin vanlige gang til namsmannen. Det ville være normalt. Nå har de aksjonert der, og omsorgsbygg sa tidligere på dagen at de hadde fått garantier fra politiet at de skulle aksjonere innen 24 timer. Det jeg har lagt merke til, etter at jeg har satt meg inn i de rettslige forholdene, er at dette er fullstendig brudd på vanlige prosedyrer, sier Evenrud til Nettavisen.

- De første uttalelsene fra politiet i dag var den rette prosedyren og som forventet. Det som har skjedd nå er oppsiktsvekkende. Meg bekjent har det vært en rettspraksis rundt alle disse husokkupasjonene. Hvorfor brytes denne rettspraksisen nå? Spesielt etter at politiet har uttalt offentlig hvordan dette skal foregå? spørs Evenrud.

- Jeg opplever dette som diskriminering. Hvis de norske ungdommene i Boligaksjonen har en rettssikkerhet rundt det de holder på med, hvorfor har ikke romfolk det?

- Tror folk vil få sjokk

Evenrud forteller at boligmarkedet for romfolket er helt stengt.

- Det er en ekstrem diskriminering som foregår i hele Norge. Som Simonsen i Dagbladet sa: Norge er i ferd med å stryke lakmustesten for et sivilisert samfunn.

- Nå har hele Norge sett hvordan disse menneskene har bodd under motorveibruer i vinter, det begynner å bli klart at disse menneskene er en del av en ny virkelighet i Norge. Jeg tror folk flest ville fått sjokk hvis de visste hvor mange fullt brukbare bygg Oslo kommune lar stå tomme i årevis.

- Jeg har vært i kontakt med disse menneskene og snakket med dem, og jeg har sagt de er modige. Men da svarer de at de ikke er det, de er bare desperate, sier Evenrud.

- De har sagt klart og tydelig at de ikke ønsker å være til belastning, men at de vil betale for seg. Det synes jeg ærlig talt de skal få lov til.

- Kan tjene penger

Evenrud ønsker nå at kommunen skal stille deler av den tomme bygningsmassen til disposisjon.

- Vi skal hjelpe de i kontakt med kommunen for å si «hør nå her, her er det masse tomme boliger som står som dere bevislig ikke bruker til noe som helst, da bør det være mulighet til å skape avtaler med folk som ønsker å betale for seg». Alle taper på å ikke gjøre noe.

- Så dette er en mulighet til å få ekstra inntekter til kommunen?

- Helt klart!

- Kommunen kan få leieinntekter, og ikke bare utgifter på alle disse byggene. Rusken vil slippe å bruke de 5-6 millionene de sier de bruker på å kaste madrasser og soveposene til folk. Og for politiet... Det må være absurde mengder penger politiet bruker på å jage folk. Det er både usivilisert og særs dyre løsninger, sier Evenrud.

Vil anmelde politiet

Helt konkret fremover nå melder Evenrud at de nå skal anmelde politiet.

- Vi vil anmelde dem for å ha foretatt en ulovlig utkasting. Det er klinkende klart rettsprinsipp at ingen skal kastes ut uten rettsavgjørelse. Dette vet vi har blitt praktisert, og dette er praksis - ikke bare teori - i Oslo. Om dette brytes for romfolk, er det diskriminerende, avslutter Evenrud.

Les også: - Det eneste vi ønsker oss er et sted å sove
Kommentar: - Politikerne må manne seg opp til å gjøre tre ting samtidig
Les også: De vil totalforby tigging

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere