Gå til sidens hovedinnhold

- Folk er i sjokk

Norske studenter sterkt preget av skytedramaet.

204 norske studenter studerer ved universitetet i Pecs sør i Ungarn, der en person skjøt vilt rundt seg torsdag ettermiddag. En person ble drept, og andre to personer er kritisk skadd.

Ingen nordmenn skal være involvert, men skytedramaet preger de norske studentene sterkt.

- Jeg tror de fleste er mest i en sjokkfase for øyeblikket. Det virker som det går veldig inn på folk, og folk reagerer veldig forskjellig, sier den norske medisinstudenten Miert Kinge Lindboe (29) til Nettavisen.

Har du tips om saken? Send SMS eller MMS til 1930, ring 21006010 eller send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

- Stresset situasjon
Lindboe var ikke på selve universitetet da skytingen fant sted, men som valgt representant for de norske medisinstudentene, reiste han til universitetet like etter skytingen.

- Jeg har ikke merket så mye, for jeg er femte års medisinstudent og befinner meg mest på sykehus. Men nå er jeg på vei til universitetet for å finne ut litt mer hva som har skjedd, sier han.

De fleste norske studentene ved det ungarske universitetet, studerer medisin. Noen går også på tannlegestudiet.

- Det jeg bryr meg mest om nå er studentene som her nede allerede sitter i en stresset situasjon. De er midt i en eksamensperiode, og skal ha eksamen om tre uker. Og så tenker jeg på de pårørende til personen som er blitt drept, sier Lindboe, som kommer fra Oslo.

- Det er jo helt forferdelig, og tankene går veldig til pårørende til den drepte og de skadde, og til de som var i klasserommet, sier han.

Les også: Skutt og drept på universitet

- Skjønner det ikke
Den norske studenten sier han har behov for å fortelle de hjemme i Norge om dramaet, for å berolige foreldre og venner til studentene.

- Folk hjemme i Norge behøver ikke bekymre seg, for det er ingen nordmenn involvert, sier Lindboe, som oppfordrer de andre norske studentene i Pecs til å ringe hjem til sine pårørende.

Han forteller hva han har hørt skal ha skjedd:

- Det jeg har hørt har skjedd er at en elev har løpt inn i et laboratorium i fysikkbygningen på universitetet, og har skutt rundt seg. Han har skutt to studenter og en lærer, og på veien ut skjøt han en vaskedame. Jeg vet ikke hvordan det går med studentene, men jeg vet at en allerede er død, sier han.

Etter skytingen skal eleven ha løpt over til et sykehus som ligger ved siden av universitetet, hvor vedkommende ble pågrepet av politiet i sykehusets øverste etasje.

- Vi skjønner ikke helt hvorfor vedkommende har løpt opp dit, sier han.

Lindboe forteller at de planlegger å samle de norske studentene senere i dag.

- Ungarsk gjerningsmann
Medstudent Jonas Nesser forteller til Nettavisen at gjerningsmannen skal være ungarsk.

- Gjerningspersonen skal være en ungarsk førsteårs Pharmacology-student. Han skal ha forsvunnet fra gjerningsstedet og gått opp til universitetssykehuset som ligger 100 meter fra biofysikk-bygningen, der har han gått opp til øverste etasje, hvor han skal ha ringt politiet selv. Han ble pågrepet der, forteller Nesser.

Han var selv på et sykehus utenfor Campus da skytingen skjedde.

- Jeg tror ikke det var noen nordmenn til stede i den bygningen da dette skjedde, sier studenten.

Den ungarske universitetet har et samarbeid med Bjørknes privatskole, og flere av de norske studentene har gått sitt første studieår i Oslo.

Reklame

- Den mest behagelige skjorta jeg har hatt på meg

Kommentarer til denne saken