Folk flytter fordi de vil - ikke fordi de må

Oslo (NTB): Folk trenger arbeid, men jobben er sjelden det viktigste når folk bestemmer seg for hvor de vil bo, mener flyteforskere.

Spørreundersøkelser viser gang på gang at folk ønsker å flytte til mindre steder, men i realiteten er det ganske få som faktisk gjør det, skriver Nationen.

En undersøkelse fra Nordisk Ministerråd for noen år siden viste at fire av fem i de nordiske landene flytter fordi de vil, ikke fordi de må. Det bekreftes av norske forskere.

- I mine studier har jeg funnet at jobben er det siste som faller på plass. Folk vet hvor de vil bo, hvor de ønsker jobb og hvem de vil være sammen med, og de flytter når jobben dukker opp, sier forsker Mariann Villa ved Bygdeforskning.

Villa viser også til forsker Gro Marit Grimsrud, som for Østlandsforskning gjorde funn som viste at venner og det en kan kalle likesinnede miljø er med og frister en tilflytter eller tilbakeflytter.

- Men stadig flere vokser opp i sentrale strøk, og dermed blir det færre grunner til å flytte tilbake til områdene med spredt bosetning. Samtidig blir det også flere som kan bosette seg der de vokste opp, nettopp fordi de vokste opp i sentrale strøk, sier hun. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.