*Nettavisen* Nyheter.

Folk gråt åpenlyst

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Sterke reaksjoner i Oslo tingrett - folk gråt åpenlyst. Geir Lippestad advarer mot at morgendagen nok blir enda tøffere.

20.04.12 09:56

OSLO TINGRETT (Nettavisen): - Planen var å halshugge Gro Harlem Brundtland mens det ble filmet mens jeg leste opp en tekst. Så var planen å henrette Eskil Pedersen. Deretter var planen å skremme flest mulig ungdommer og bruke vannet som masseødleggelsesvåpen fordi jeg regnet det som usannsynlig å svømmme over vannet, fortalte Breivik i retten torsdag.

Breivik sa at planen var laste opp en film av Brundtland på internett.

Valgte mye ammunisjon

Anders Behring Breivik fortalte i Oslo tingrett at han valgte mye ammunisjon fremfor mye rustning da han ankom Utøya.

- Hvis jeg tok med mer enn 15 kilo på meg så ville det påvirke stridsdyktigheten min. På Utøya måtte jeg ta et valg mellom å velge rustning eller ammunisjon. På Utøya valgte jeg å ta med ammunisjon fremfor rustning, så fikk jeg heller risikere å bli drept. Det var en avveining.

- Ammunisjonstypen, var du fornøyd med valget? spurte aktor Svein Holden.

- Det er ikke snakk om å være fornøyd. Det er snakk om å oppnå et objektiv. Jeg oppnådde det jeg ville.

- Du brukte i gjennomsnitt tre skudd per avdød, la Holden til.

- Målet var å drepe, og da skyter man så mange ganger man trenger for å forvisse seg om at målet er oppnådd, sa Breivik.

- Jeg skulle drepe alle
- Jeg kalkulerte med at folk rett og slett ville drukne. Målet var ikke å drepe 69 mennesker på Utøya, målet var å drepe alle. Målet var å bruke skytevåpen som detonator og bruke vannet som masseødeleggelsesvåpen, sa han.

- Det er jo en brutal måte å drepe noen på? sa Svein Holden om halshuggingen.

Video: Nå kom monsteret frem

Video: Dette var helt ekstremt

- Det er et potent psykologisk våpen, sa Breivik, og påsto at det var en tradisjonsrik henrettelsesmetode i Europa som i dag brukes av al Qaida.

Breivik kritiserte onsdag alle «sofageneraler» som kritiserer hans valg av Utøya. Han sier at alternativet var Youngstorget og Arbeiderpartiets hovedkontor.

- Da hadde mange uskyldige blitt rammet. Blant annet ville alle i Den norske turistforenings lokaler ha omkommet, sa Breivik.

Ville ha flammekaster

Anders Behring Breivik reiste til Praha for å skaffe våpen. I utgangspunktet ønsket Breivik et russisk maskingevær av typen Kalashnikov, splintgranaterog en flammekaster.

- Flammekaster er først og fremst et psykologisk våpen, sa Breivik.

Han klarte ikke å skaffe våpen i Praha og anskaffet istedenfor våpnene på lovlig måte i Norge. Han valgte en Ruger Mini 14 fordi dette våpenet kunne bygges ut med mye ekstrautstyr. Blant annet større magasin.

- Hvis jeg hadde valgt å henrette en person så hadde jeg ikke hatt behov for et slikt magasin. Hvis jeg ville drepe Stoltenberg så hadde jeg klart det, men jeg valgte en annen aksjon, sa Breivik.

Folk gråt åpenlyst
Kun 50 minutter etter lunsj tok retten pause, på grunn av de grufulle detaljene Breivik serverte.

Pårørende, etterlatte og journalister var målløse og rystet over det som hadde kommet fram - og folk gråt åpenlyst i Oslo tingrett.

- Jeg har aldri fått bedre argumenter for at avgjørelsen om å sende Breiviks forklaring på tv er feil. Tenk om det hadde kommet ut, og små barn sitter og ser dette på tv, sier leder for Støttegruppen etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, tydelig blank i øynene.

- Nå er jeg forbannet, sier Blattmann til Nettavisen.

Brukte anabole steroider

- Det var helt avgjørende for meg å ha nok muskelmasse for å kunne bære alt sammen over en lengre tid, sa Breivik om utstyret han tok med til Utøya. Derfor brukte han anabole steroider for å bygge opp kroppen. Han gikk på dette fra april 2011 og brukte også dette stoffet 22. juli

- Ja, nå begynner vi å nærme oss grensen for hva som er psykose, sier psykolog Pål Grøndahl til Nettavisen, etter den siste delen av Breiviks forklaring. Grøndahl sa til Nettavisen onsdag at det er veldig vanskelig å si om Breivik er tilregnelig eller ikke. Torsdag har han sett en Breivik som nærmer seg grensen til det syke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- Det beste målet den dagen
Breivik sa at AUFs sommerleir var det beste målet 22. juli.

- Jeg står for det jeg gjorde på Utøya og ville gjort det igjen. Det fantes ikke noe politisk mål den dagen som var bedre, sa Breivik.

Han hadde i utgangspunktet ikke ønske om å drepe barn under 18 år, men angrer likevel ikke på at han gjennomførte aksjonen selv om mange mindreårige ble drept.

- Alle som har lederverv i Arbeiderpartiet og AUF anser jeg som kategori B-forrædere. Mange av dem var ikke bare medlemmer i AUF, men også politiske ledere, sa Breivik.

- Media skriver at det var uskyldige barn helt til jeg fant ut selv at 64 av dem hadde politiske lederverv, sa han videre, og viste da til at ungdommer på Utøya også satt i kommunestyrer og hadde andre verv.

- Hadde foretrukket en bombe
Breivik sa at han ikke hadde mandat til å angripe kategori C-forrædere, men han påpekte at mange av AUF-erne var kategori B-forrædere.

I Oslo tingrett sa Breivik at han egentlig ønsket å gjennomføre bombeaksjoner, men at dette ble vanskelig. Breivik gikk langt i å gi politiske myndigheter skylden for dette.

- Norsk politikere gjør det umulig å anskaffe bomber og personer som meg blir tvunget til å gjennomføre en lite ønskelige skytebaserte aksjoner. Det er ikke noe vi har valgt, men det er noe vi blir tvunget til. Jeg hadde foretrukket en bombe og ikke en skytevåpenbasert aksjon, sa Breivik.

- Det strider mot menneskelig natur å gjennomføre en skytebasert aksjon. Det er lett å trykke på en knapp og utløse en bombe, men det er svært vanskelig å gjennomføre en aksjon.

- Når verktøyene blir fratatt oss av dere eller EU-baserte myndigheter, så gir dere oss ikke noe valg, sa Breivik.

- Hele ansvaret er hos meg
- Det er kanskje noen som vil påstå at primæransvaret ligger hos deg Breivik, sa Holden tørt.

- Selvfølgelig. Hele ansvaret er hos meg, sa han.

HTML EMBED

- Det burde jeg nok spurt ham om

Aktoratet kunne fortelle at også morgendagen blir en tøff dag innholdsmessig, særlig for de pårørende.

- Det er jo de pårørende det blir aller tøffest for, og ja, det blir nok tøft innhold også i morgen, sa aktor Inga Bejer Engh.

Breivik fortalte under rettssaken torsdag at han hørte på radioen etter at bomben gikk av i regjeringskvartalet. Da hørte han noen anta at det var en al-Qaida-hevnaksjon. På spørsmål fra pressen om hvorfor aktoratet ikke fulgte opp med hvilken reaksjon Breivik fikk på denne antagelsen, var aktor Svein Holden ydmyk.

- Det burde jeg nok kanskje spurt ham om, svarte Holden.

- Som å rive opp såret

Bistandsadvokatene kunne fortelle at de pårørende oppfattet Breiviks uttalelser som «onde».

- De forteller at det ble som å rive opp såret igjen, fortalte Mette Yvonne Larsen.

- De færreste av oss har hørt en sånn person noen gang før, sa Larsen, flankert av de to andre bistandsadvokatene, Siv Hallgren og Frode Elgesem.

- Den vanskeligste dagen blir i morgen

Geir Lippestad kunne fortelle at han hadde bedt Breivik droppe den høyreekstreme hilsenen han har gitt de tidligere dagene (men som han droppet i dag).

- Jeg sa til ham at det var unødvendig, og det fulgte han opp adekvat, sa Lippestad.

- Det kan komme enda verre beskrivelser, kunne Lippestad også fortelle pressen.

- Jeg vil ikke foregripe, men i morgen blir nok den vanskeligste dagen, fortalte Lippestad, som advarer mot å følge med på rettssaken i morgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.