Etter at den svenske kunstneren Lars Vilks mandag døde i en bilulykke i Sverige har kommentarfelt verden over flommet over av folk som takker høyere makter og skriver at de håper kunstneren vil brenne i helvete.
– Livet til Vilks ble radikalt endret på grunn av truslene han mottok. Kommentarfeltene viser at denne trusselen er tilstedeværende den dag i dag. Dette er ingen spøk, sier Mahmoud Farahmand, stortingsrepresentant for Høyre i Telemark og spaltist i Nettavisen.
LES MER: Kunstneren Lars Vilks omkom i trafikkulykke: – Så utrolig trist
Han sier slike kommentarfelt kan være en god indikasjon på hva enkelte miljøer tenker og mener.
– Det viser virkeligheten vi lever og hvor tilstedeværende denne trusselen er. I PST sin trusselvurdering peker de hvert eneste år på faren for terror fra radikale islamister. Vi som sitter på Stortinget har et spesielt ansvar for å ivareta rammene som muliggjør demokratiet, ett av de er ytringsfriheten, sier høyrepolitikeren.
Etter at både den danske kunstneren Kurt Westergaard og Lars Vilks har dødd i løpet av 2021 tror Farahmand at appetitten til å kritisere og karikere islams profeter vil bli betydelig redusert.
– Da har islamistene oppnådd sine mål, kommenterer han.
LES OGSÅ: Politiet lanserer teori etter Muhammed-tegneren Lars Vilks' dødsulykke
Samtidig sier stortingsrepresentanten at han møter seg selv i døren.
– Disse menneskene som ber han brenne i helvete har også ytringsfrihet, det at de får ytre seg er faktisk bra. Da får vi se hva som beveger seg i disse miljøene, sier Porsgrunn-mannen.
Han tror tonen ville vært en helt annen dersom ønskene om at noen skulle brenne i helvete gikk andre veien.
– Dersom en muslimsk leder av en viss karakter hadde dødd og ytterliggående krefter med etnisk opphav i vesten kom med lignende uttalelser ville det blitt ramaskrik og oppstandelse. Vi hadde satt i gang opplæring av folk for å forstå hvor rasistiske og forutinntatte de er, mener han.
– Svært krenkende
Samfunnsdebattant og skribent Mina Bai synes hatet som kommer fram er skummelt og trist.
– Han tegnet jo profeten som en hund, noe som ble oppfattet som svært krenkende for islamister, konservative muslimer, og muslimer generelt.
– At det er folk som fremdeles heier på islamister og islamistholdninger er trist, sier Bai.
Hun sier hatefulle ytringer ikke hører hjemme noe sted.
– Jeg synes det er trist at man ser slike reaksjoner. Det er rett og slett sjokkerende. At slike kommentarer kommer fra konservativt muslimske land kan man på en måte forvente, men at slike reaksjoner også kommer fra folk som bor i Vesten, er skuffende, sier hun.
LES OGSÅ: Politiet: Ingen tegn til attentat bak Vilks-ulykken
Vil publisere tegningene
Dag Wollebæk er statsviter og forsker, men uttaler seg som privatperson.
– Jeg synes det å juble over et menneskes dødsfall er primitivt og er med på å skape et klima som legitimerer de som forhindrer lovlige ytringer. Altså en av de mest alvorlige truslene mot ytringsfrihetene i dag, sier han og legger til:
– Når noen i realiteten sier at de ønsker at du skulle dø på grunn av det kunstverket som ble laget, så er det med på å kjøle ned lignende meninger eller kunstneriske uttrykk.
Han legger også merke til at ingen medier har publisert kunstverket som gjorde Lars Vilks så kjent i utgangspunktet, noe som det hadde vært naturlig å gjøre i alle andre sammenhenger.
– Det råder en veldig selvbegrensing i dette, som skyldes frykt. Lovverket er helt klart på at det er tillatt, men det er ikke så mye man kan gjøre, det er for meg bare et hjertesukk, sier han.
– Mener du at medier burde publisert Vilks Muhammed-karikatur i sammenheng med hans bortgang?
– Ja, men jeg skjønner redaktørene godt. Det er en risiko å ta. Det kunne utløst nye trusler og det er en veldig kostnad ved å gjøre det. Jeg skjønner deres vurdering, men det er synd, sier Wollebæk.