RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Folk med asymmetriske ører mer aggressive

Det kan være smart å undersøke fremmedes ører før du ypper til slåsskamp.

Forskere ved Ohio State University har funnet ut at kvinner og menn med asymmetriske lemmer, det vil si ører, fingre eller føtter som ikke er like store eller som har ulik fasong, oftere reagerer med aggresjon når de blir provosert.

Morens alkoholbruk eller røyking under svangerskapet kan stresse et foster på ulike måter. Blant annet kan barnet bli rammet av små fysiske misdannelser, men det kan også få dårligere impulskontroll.

- Stressfaktorer under svangerskap kan føre til asymmetriske kroppsdeler. De samme stressfaktorene vil også påvirke sentralnervesystemet, som styrer impulskontroll og aggresjon, opplyste Zeynep Benderlioglu mandag. Han er leder for prosjektet.

I forbindelse med studiet deltok 100 college-studenter i et eksperiment. Studentene trodde de ble målt i hvor dyktige de var til å ringe opp folk for å be om penger til et veldedig formål. I stedet ringte de til personer som hadde et ferdig manuskript de leste opp. Enkelte takket høflig nei til forespørslene, mens andre latet som de ble sure og skjelte ut studentene og veldedighetsorganisasjonen.

Forskerne hadde ordnet telefonene slik at de kunne måle hvor mye kraft studentene brukte når de la på røret etter at de var blitt avvist. Det viste seg at personer med asymmetriske kroppsdeler oftere slengte på røret enn andre.

Kvinnene slengte oftere på røret når de ble provosert, mens menn oftere ble sinte når de ble høflig avvist.

- Forskningen viser at menn er raskere til å reagere med sinne enn kvinner. Når de ikke ble provosert, var mennene mer aggressive enn kvinnene. Kjønnsforskjellene ble visket ut når forsøkspersonene ble provosert, eller så ble kvinnene mer aggressive enn menn. Men det kan hende at mennene valgte å legge på røret tidligere i samtalen, før provokasjonen ble sterkere, sier Benderlioglu.

Benderlioglu og teamet hans har beskrevet funnene i fagbladet American Journal of Human Biology, skriver Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere