RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Folk misbruker kredittsjekk til private ting

Sist oppdatert:
Folk som har tilgang til kredittopplysninger på jobben, misbruker adgangen til private formål som å sjekke kjærestens økonomi, opplyser Datatilsynet.

Misbruket skjer også i forbindelse med skilsmisser og fordeling av barn, skriver Aftenposten.

Det er ansatte i banker, finansieringsinstitusjoner og selskaper med avtaler med kredittopplysningsbyråene, som bruker tilgangen til helt andre ting enn å sjekke kunder.

- Vi har en del slike saker, der personer er blitt kredittsjekket før en date eller i forbindelse med skilsmisse og barnefordelingssaker. Slike kredittsjekker er åpenbart et brudd på regelverket, sier juridisk seniorrådgiver Christine Ask Ottesen hos Datatilsynet.

Dun & Bradstreet er et av kredittopplysningsselskapene som driver i Norge. Selskapet sier at det aldri stiller spørsmål ved om oppdraget fra kunden er saklig sett nødvendig eller ikke. Det er et forhold som selskapets kunder har ansvaret for, mener det.

- Når vi selger et produkt, informerer vi om regelverket. Brytes det, er det noe vår kunde må svare for, sier informasjonssjef Kjell-Ola Kleiven i Bisnode Norge, morselskapet til Dun & Bradstreet.

Datatilsynet har få sanksjonsmuligheter, utenom å påpeke forholdene.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere