Vekterstreiken, skolefri og stor utfart førte til lange køer på Stavanger lufthavn Sola fredag formiddag. Lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen sier til Nettavisen at ventetida foran sikkerhetskontrollen fredag morgen på det meste var to timer, og en del opplevde å miste flyet sitt.

Er din flyplass rammet? Se oversikten på Avinor her.

Møtte opp ved firetiden
- Akkurat nå er ventetida nede ifra en halv time til tre kvarter. Vi forventer at køene vil øke igjen utover ettermiddagen, sier han til Nettavisen like før klokka 10.30.

Han sier at køene begynte å bygge seg opp allerede i fire-, femtiden fredag.

Flere mistet flyet
- Folk forventet køer og var tidlig ute. Mitt inntrykk er at folk flest har forståelse for situasjonen. Jeg har selv vært rundt og delt ut kaffe og vann og snakket med folk, men det er alltid noen som mister flyet, kanskje en flight til USA eller Asia, og for dem rammer dette veldig hardt, sier han. Lorentzen sier han ikke vet hvor mange som mistet flyet sitt på Sola fredag morgen.

To færre sluser enn vanlig på Gardermoen
På Norges hovedflyplass, Gardermoen, er situasjonen fredag formiddag en annen.

- For øyeblikket går det veldig bra. I går ettermiddag mellom klokka 15 og 18 hadde vi veldig stor trafikk og lange køer opp i en halv time. Noe av årsaken var at folk kom veldig tidlig. Vi forventer en minst like travel dag i dag. Kapasiteten i sikkerhetskontrollen er redusert, men jeg er ikke bekymret for at folk ikke skal rekke flyene sine. Det er heller et problem at de kommer for tidlig, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen til Nettavisen klokka 10.

Han opplyser at Oslo Lufthavn på grunn av vekterstreiken har to færre sluser enn normalt i sikkerhetskontrollen. Fredag er 12 sluser åpne, mot normalt 14.

- God tone i køen
Han oppfordrer passasjerene til å være tålmodige.

- Torsdag var folk veldig avslappet og tonen i køen var god. Det var hyggelig å registrere det, sier han og håper den gode tonen fortsetter fredag, på en av årets store utfartsdager.