- Det var sterkt å se hvordan folk slapp alt de hadde i hendene, grep fatt i hodelykta og spaden og kom løpende. Redningsarbeidene har fungert veldig bra, sier lokalstyreleder Arild Olsen i Longyearbyen til Nordlys.

Han forteller at kort tid etter raset, var 100 til 150 mennesker i full sving med å lete etter mennesker.

- Det er en liten by, så det blir en helt spesiell stemning når noe slikt skjer. Da får man se hvilken kraft som bor her. Det er full mobilisering, folk tilbyr husene og leilighetene sine til dem som ikke har plass å bo, og det er folk med spader over alt, sier beboer Bent Jakobsen til avisen.

En mann har omkommet, og flere personer er kritisk skadd etter det enorme snørase fra Sukkertoppen onsdag formiddag.

Kan bli fraflyttet

Ti hus ble ødelagt av raset.

Både boligområdet i Longyearbyen som ble rammet av snøskredet lørdag og andre områder i byen må kanskje flyttes for å redusere risikoen for nye katastrofer, skriver NTB.

Allerede lørdag kveld var eksperter fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) på vei til Longyearbyen for å vurdere skredfaren etter det voldsomme raset som rammet nesten i sentrum av byen, skriver Svalbardposten.

- Forferdelig

– Det er forferdelige bilder. Samtidig har jeg lyst til å berømme hjelpeapparatet som er satt i gang under ledelse av Sysselmannen. Det er et godt organisert hjelpearbeid, og mange som deltar i det på Svalbard. Det har blitt mobilisert raskt, sier Erna Solberg til NTB lørdag ettermiddag.

– Det er alltid verst når barn bli skadd, med ti hus som ser ut til å være totalødelagt vil det kunne skje. Tankene går først og fremst til foreldrene, familien og til barna selv.