RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Folkeaksjonærene kan sprette champagnen

Sist oppdatert:
Årets kraftige børsoppgang gjør at privatpersoner som kjøpte "folkeaksjene" Telenor og Statoil da disse gikk på børs nå - endelig - er i pluss. Her kan du se hvordan utviklingen har vært
Du kan sjekke utviklingen i aksjekursene på iMarkedets kurstjeneste

Les også: Børsene stiger på kanonvekst i USA (Ny)

Det er to børsnoteringer de siste årene som har tiltrukket seg stor interesse blant mannen i gata i Norge: Telenor i desember 2000 og Statoil i juni 2001.

Etter børsnoteringen har det stort sett vært ganske sørgelig for dem som kjøpte aksjer i forkant av noteringen. Men nå har det lysnet.

Nå ligger du i pluss i begge aksjene hvis du tegnet deg før børsnoteringene og fortsatt eier aksjene.

Det betyr også at disse to aksjene har gjort det mye bedre enn børsen generelt.

Det er en kraftig børsopptur i år som har gjort bildet lysere. Så langt i dag er Oslo Børs opp 1,2 prosent til nesten 159 poeng. Det innebærer en oppgang på over 60 prosent siden februar, men er fortsatt langt under rekordnivåer på 225 poeng i september 2000.

Telenor

Telenor debuterte på Oslo Børs 4. desember 2000. I forkant av børsnoteringen ble det solgt aksjer til 42 kroner. Men privatpersoner som tegnet for inntil 25.000 kroner fikk for det første 2 kroner i rabatt pr. aksje, og fikk dessuten én ekstra aksje for hver tiende aksjer etter ett år.

Dersom du satt med aksjen i ett år ble den reelle prisen dermed 36,36 kroner pr. aksje. I dag er Telenor opp 5 prosent til 38,80 kroner, etter å ha lagt frem meget gode, overraskende gode, tall for tredje kvartal.

I tillegg har du som aksjonær fått totalt 1,10 kroner i utbytte i perioden. Proffene er uansett i minus, men du som privatpersoner har

Det betyr at proffene altså fortsatt er i minus, mens privatpersoner som fortsatt sitter på aksjene, har inne en gevinst på 10 prosent. Det er ikke så bra som høyrentekonto i perioden, men dog bedre enn null.

Statoil

Statoil gjorde på sin side entré på Oslo Børs 18. juni 2001, et halvt år etter Telenor.

Her var prisen for proffene 69 kroner, mens prisen for private var 66 for heløp inntil 25.000 kroner. Det var dessuten den samme, ekstra lojalitetsaksjen.

Det betyr at reell kostpris for private som fortsatt har aksjen er 60 kroner.

I dag er kursen marginal opp til 66,50 kroner. I tillegg har du fått 5,75 kroner i utbytte. Inkludert utbyttet er avkastningen dermed 20 prosent. I løpet av snart to og et halvt år, er det bedre enn høyrentekonto.

I Statoil har også proffene gått i pluss.

Bedre enn børsen

De siste årene - frem til bunnen i februar - har vært de dårligste på børsene siden begynnelsen av 30-tallet.

I forhold til resten av børsen har Statoil og Telenor gjordet meget bra.

Siden Telenor ble børsnotert, har Oslo Børs hovedindeks falt med 19 prosent. Siden Statoil gikk på børs, er indeksen ned 18 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere