RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Folkeavstemning om kommunesammenslåing på Fosen

Brekstad/Trondheim (NTB-Lars M. Hjorthol): Innbyggerne i Ørland og Bjugn sier mandag ja eller nei til sammenslåing av de to nabokommunene på Fosenhalvøya.

Folkeavstemningen i de to sørtrønderske kommunene er rådgivende, men både Ørland-ordfører Hallgeir Grøntvedt (Sp) og varaordfører Hans Eide (Sp) i Bjugn sier de vil respektere avstemningsresultatet – også om det bare er med én stemmes overvekt.

Men der stopper enigheten. De to partifellene står på hver sin side i striden om de to kommunene skal slå seg sammen.

– Sterkere sammen

– Jeg mener vi vil stå sterkere sammen, mot sentraliseringspress både fra Trondheim og Oslo, sier Ørland-ordfører Hallgeir Grøntvedt til NTB.

Han viser til at de to kommunene allerede samarbeider nært på en rekke områder.

Hans partifelle i Bjugn var tidligere positiv til sammenslåing, men mener nå at kommunegrensene bør bestå som de er.

– Forslaget er for lite balansert og kan føre til stagnasjon og tilbakegang i Botngård (kommunesenteret i Bjugn), sier Hans Eide til NTB.

Tett samarbeid

Verken Grøntvedt eller Eide tør å komme med stalltips om utfallet av avstemningen mandag. De siste stemmelokalene stenger klokken 20.00, resultatene offentliggjøres fra 21.00 og utover.

De to kommunene har begge rundt 5.000 innbyggere. De har et omfattende interkommunalt samarbeid, mange lag og foreninger er felles. Det er et snaut kvarters kjøretur mellom de to kommunesentrene, Brekstad i Ørland og Botngård i Bjugn. De to kommunene sto også skulder ved skulder i kampen for å få kampflybasen til Ørland.

Men tidligere forsøk på sammenslåing har strandet på uenighet om hvor kommunesenteret skulle være, i Brekstad eller Botngård.

Austrått kommune

En styringsgruppe med representanter for de to kommunene, ledet av fylkesrådmann Odd Inge Mjøen i Sør-Trøndelag, la fram sitt forslag i fjor høst. Det ble som ventet bråk da flertallet i styringsgruppen gikk inn for Brekstad som administrasjonssenter i den nye Austrått kommune. Botngård skulle få ansvar for kultur, fritid, skole og barnehager.

Forslaget fra styringsgruppen snudde stemningen både i Ørland og Bjugn, mener varaordfører Hans Eide i Bjugn. I Bjugn har skepsisen mot sammenslåing økt, mens det motsatte er tilfellet i Ørland.

Dersom det blir ja-flertall i mandagens folkeavstemning, blir de to kommunene slått sammen fra 1. januar 2016. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere