*Nettavisen* Nyheter.

Folkefest på Bastilleplassen

Foto: CHARLES PLATIAU (Reuters)

En ny bevegelse er i ferd med å reise seg i Europa, sa François Hollande foran titusener av tilhengere på Bastilleplassen natt til mandag.

07.05.12 12:31

Festen var allerede godt i gang da François Hollande kom til Bastilleplassen i Paris for holde sin seierstale. «Elyséepalasset er vårt! Vi har vunnet, vi har vunnet!» sang folkemengden til støtte for den nye presidenten.

- Dere er mye mer enn et folk som ønsker forandring. Dere er allerede en bevegelse som er i ferd med å reise seg i hele Europa, kanskje i hele verden, sa Hollande til det jublende folkehavet.

Da han gikk på podiet, var 99 prosent av stemmene i presidentvalget talt opp, og Hollandes seier var sikret med en oppslutning på 51,7 prosent.

Feiringen på Bastilleplassen vakte minner fra den spontane folkefesten som brøt ut der da François Mitterrand vant presidentvalget i 1981. Frankrike har nå valgt en sosialistisk president for første gang siden Mitterrand ble gjenvalgt i 1988.

- Jeg vet hvor glade dere er, dere som var her for 31 år siden, sa Hollande i sin seierstale.

Den sittende presidenten, Nicolas Sarkozy, forsøkte å holdet motet oppe så lenge det var håp, men trakk til slutt det korteste strået.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix (Scanpix)

- Jeg elsker Frankrike

- Jeg er her for å tjene Frankrike, sa en smilende Hollande foran elleville supportere søndag kveld, etter at valgresultatet var klart.

Sarkozy var en slagen, men fattet mann, da han takket sine tilhengere etter valgnederlaget.

- Jeg vil takke alle som har stemt på meg. Jeg sparte ikke på kreftene, men la all energi inn i valgkampen. Men, jeg lyktes ikke i å overbeviste majoriteten av velgerne, uttaler Sarkozy søndag kveld.

- Jeg forsøkte å gjøre mitt beste for å beskytte det franske folket fra krisen som har rystet verden de siste årene. Jeg går ut av disse fem årene med sterkere bånd til Frankrike enn noen gang. Jeg elsker nasjonen min, sier han.

Håpet på en god dag

Hollande blir den andre franske presidenten fra venstrefløyen siden forrige grunnlovsreform i 1958. Den foreløpig eneste franske presidenten fra venstresiden var François Mitterrand, som styrte fra 1981 til 1995. Det er også første gang på over 30 år at en sittende president som stiller til gjenvalg, taper.

- Det blir en lang dag, uttalte Hollande da han møtte reportere utenfor valglokalene søndag ettermiddag.

- Det er opp til det franske folk å avgjøre om det også blir en god dag, sa han.

Og det ble det for Hollande, men ikke for Sarkozy, som må gi fra seg presidentvervet til sin sosialistiske rival.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix (Scanpix)

- Alle lyver

Sarkozy valgte å ikke uttale seg til pressen da han forlot valglokalene sammen med sin kone, Carla Bruni-Sarkozy tidligere søndag ettermiddag.

Han uttalte seg derimot i friske ordelag under onsdagens tv-sendte debatt mellom kandidatene.

- Meningsmålingene lyver, sa Sarkozy på spørsmål om han var bekymret for de dårlige meningsmålingene han har opplevd i ukene opp mot valget.

Da Hollande hevdet at arbeidsledigheten har økt med én million mennesker under Sarkozy, tente sistnevnte på alle plugger.

- Det er en løgn, det er en løgn [...] du er en liten løgnhals, freste Sarkozy.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix (Scanpix)

Tøff framtid

Den nyvalgte franske presidenten går en tøff tid i møte, i et land som begynner å merke den europeiske finanskrisen stadig mer.

- Frankrike har en statsgjeld på nesten 90 prosent av BNP og et underskudd på statsbudsjettet på syv prosent av BNP, hvilket isolert sett er verre enn blant annet Spania. Frankrikes økonomiske historikk er heller ikke spesielt overbevisende, ettersom budsjettet ikke har vært i balanse siden 1974, uttalte Lars Mikelsen, analysesjef i Norcap, til Nettavisen før valget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix (Scanpix)

Hollande lå best an

Det var andre gang Hollande slo Sarkozy, etter at han også trakk det lengste strået i den første runden av det franske valget 22. april.

Den gangen var det flere kandidater med, blant annet fransk-norske Eva Joly (som skuffet med to prosent). De to kandidatene som fikk flest stemmer gikk videre til søndagens endelige valg, og det ble altså Nicolas Sarkozy, med 27,2 prosent, mot Hollandes 28,6 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix (Scanpix)

Sosialisten Hollande vil kutte mindre i statlige utgifter enn Sarkozy, og han vil også sette opp skattene markant. Blant annet vil han at alle som tjener over én million euro, vel 7,5 millioner kroner, skal betale 75 prosent i skatt. Hvis man legger til diverse avgifter vil en fransk euromillionær betale over 90 prosent i skatt. Det provoserer mange, men vil også gi kjærkomne midler til en slunken fransk statskasse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix (Scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.