RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Folkehelsa anbefaler flåttvaksine

Foto: Eeg, Jon (Scanpix)
Sist oppdatert:
Særlig for turfolk på Sørlandet.

Folkehelseinstituttet anbefaler folk som er mye i skog og mark langs kysten på Sørlandet om å vaksinere seg mot flåttbåren virussykdom.

- Det gjelder folk som er mye ute i skog og mark. Men folk som for eksempel er på byferie i Arendal trenger ikke vaksinere seg, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby ved Folkehelseinstituttet til Aftenposten.

Hun sier at smitterisikoen ikke er stor, men at den er noe større enn den var før.

Utsatte områder er:

Aust-Agder: Risør, Tvedestrand, Arendal, Grimstad og Lillesand

Vest-Agder: Kristiansand, Søgne, Mandal, Lindesnes, Lyngdal, Farsund og Flekkefjord

Vaksinen mot skogflåttencefalitt (TBE-vaksinen) har en beskyttelseseffekt på om lag 95 prosent mot skogflåttencefalitt etter fullført grunnvaksinasjon (3 doser).

På grunn av den lave forekomsten av sykdommen i Norge, har denne vaksinen hovedsaklig blitt gitt personer som skal reise til land med mer sykdom enn Norge.

- I Norge kan det vurderes å gi TBE-vaksine til personer som ferdes mye i skog og mark og som erfaringsmessig ofte blir bitt av flått i områdene der det er kjent forekomst av TBE-virus, opplyser Folkehelsa på sine hjemmesider.

Vaksinerer orienteringsløpere
Orienteringsløpere på landslagsnivå er spesielt utsatt for skogflått og blir vaksinert. Generalsekretær i Norges Orienteringsforbund, Bjørnar Valstad, understreker ovenfor NRK at det bare er landslagsutøvere som trenger vaksinasjon.

- De løper for eksempel i Øst-Europa der det finnes flått med TBE-smitte. I norsk skog er det foreløpig trygt, det er faktisk langt farligere å sykle til jobben, sier han.

Utøverne kan være med på å kartlegge infeksjonsrisikoen ved å løpe i skogen, skriver Tidsskrift for Den norske legeforening.

Flått kan ikke bare være bærere av borreliasmitte. Skogflått kan også bære skogflåttencefalitt som kan føre til hjernebetennelse. Forskere frykter nye og farligere flåttvarianter i Norge.

En hunn-flått av typen "Lone Star"

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere